Linkovi

Island prvi ratifikovao Protokol o pristupanju CG NATO


Iceland EU
Iceland EU

Parlamenti Islanda i Slovenije danas su ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO saopštili su da će to uskoro učiniti mađarski i parlamenti država regiona.

Island je prva država koja je ratifikovala Protokol o pristupu Crne Gore NATO-u. Nacionalni koordinator Vesko Garčević kazao je da očekuje da će Protokol uskoro ratifikovati i zemlje iz bližeg i daljeg regiona.

Iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO kazali su da je islandski parlamet ratifikovao Protokol ranije danas, tačno deset godina pošto je, takođe Island, bio prva država koja je zvanično priznala Crnu Goru 8. juna 2006.

“Diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni su nedugo nakon toga, a Island i Crna Gora su od početka gradili čvrste prijateljske veze, kroz bilateralne posjete i multilateralne forume, od kojih posebno treba istaći saradnju malih evropskih država", navodi se u saopštenju.

Ratifikacija Pristupnog protokola, kako se dodaje, predstavlja još jednu potvrdu čvrstog prijateljstva Islanda i Crne Gore.

Iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO saopštili su da će, nakon što je najstariji parlament na svijetu, islandski Alting, prvi od svih zemalja-članica Alijanse ratifikovao Pristupni protokol za ulazak Crne Gore u NATO, Crna Gora znati da uzvrati na takvom iskrenom prijateljstvu.

Nedugo potom, slovenački parlament ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Kako prenosi Slovenačka novinska agencija STA za Protokol su glasala 73 poslanika, a tri su bila protiv.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je u Narodnoj skupštini da Slovenija snažno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a na Zapadnom Balkanu.

“Poziv Crnoj Gori i potpisivanje Protokola o pristupanju dokaz je da je politika otvorenih vrata stvarnost”, rekao je Cerar.

Članstvo Crne Gore u NATO-u, prema njegovim riječima, predstavlja važan korak u jačanju stabilnosti u “strateški važnom regionu”.

Cerar je naglasio da proširenje NATO-a, kao odbrambenog saveza, nije usmjereno protiv bilo koga, a da je njegova osnovna misija širenje zone stabilnosti i sigurnosti.

Zasjedanju u Ljubljani prisustvovao je predsjednik crnogorskog parlamenta Darko Pajović.

Nacionalni kordinator za NATO Vesko Garčević je podsjetio da mađarski parlament zasjeda 13. juna, kada će ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

"Tako da ćemo 14. juna imati tri zemlje koje su ratifikovale Protokol. Očekujemo da će nakon toga to uraditi zemlje iz bližeg i daljeg regiona, one bliske Crnoj Gori, kao što su Češka i Poljska", objasnio je on.

Garčević se osvrnuo i na pismo koje je Demokratski front poslao slovenačkim poslanicima, u kojem ih je pozvao da ne ratifikuju Protokol.

"To je politički čin, on proizilazi iz njihovog protivljenja da naša zemlja bude članica NATO-a, ali ne može ništa da promjeni kada je u pitanju tok kojim ide proces ratifikacije", objasnio je on.

XS
SM
MD
LG