Linkovi

"Islamsko mesto" u Filadelfiji - oaza za američke muslimane


Nekadašnja prestonica SAD – Filadelfija, jedan je od najstarijih gradova. Sada je sedmi grad po veličini sa raznolikom strukturom stanovništva, koja uključuje i muslimansku zajednicu. Očuvanju različitosti doprinosi i jedna prodavnica – u kojoj se prodaje sve u vezi sa islamom.

Ovo je “Islamsko mesto”, prodavnica koja ima sve, tako da muslimani u Filadelfiji ne moraju da kupuju nigde drugde. Čim uđete, čujete islamske melodije, a možete da kupite sve – od muslimanske odeće do aromatičnih ulja sa Bliskog istoka. Ovde možete naći i robu iz Pakistana, Indije, Bangladeša I Indonezije. Alim Amin je jedan od menadžera.

“Kada se moja porodica doselila u Filadelfiju, bilo je malo mesta gde ste mogli da kupite sve što vam treba ako ste musliman. Nije bilo čak ni osnovnih stvari kao što su kufi kapa za muškarce ili hidžab za žene. Mi smo našli način da to obezbedimo.”

Kupci dolaze iz svih krajeva Amerike, neki od njih samo da bi videli najveću muslimansku prodavnicu na istočnoj obali. Osim redovnih mušterija, tu su i nove kao što je Samira Dokins – koja je došla da vidi ono o čemu su joj prijatelji pričali.

“Nisam videla toliki izbor boja za velove i srećna sam što je veliki izbor boja i šara za šajle i druge vrste odeće. Teško je da u jednoj prodavnici nađete i knjige i šalove kojima pokrivate lice. Ovde ima svega.”

“Islamsko mesto” najpre je bila mala prodavnica u Filadelfiji, otvorena 1989. Kako je rasla muslimanska populacija, tako je povećana i prodaja. 2002. Prodavnica se preselila na lokaciju na kojoj je sada. A kako bi privukli i one koji nisu muslimani, prodaju knjige koje podučavaju o islamu. Muslimanska zajednica u Filadelfiji jedna je od najbrže rastućih u Americi, što je dobro i za zajednicu i za poslove.

“Ljudi u Filadelfiji dobro razumeju islam, dok ostatak zemlje ima malo problema s tim. Mi ovde imamo oazu i zahvalni smo na tome.”

Ova prodavnica ne samo da snabdeva muslimansku zajednicu, već i podučava ostale zajednice u Filadelfiji o islamu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG