Linkovi

Islamska država: Napadač iz Ohaja "vojnik kalifata"


Abdul Razak Artan bio je student treće godine na Ohajo Stejt univerzitetu
Abdul Razak Artan bio je student treće godine na Ohajo Stejt univerzitetu

Islamska država tvrdi da je Abdul Razak Ali Artan, mladić za koga policija navodi da je u ponedeljak izvršio napad na univerzitetu Ohajo Stejt, bio "vojnik kalifata" koji je odgovorio na "pozive da se napadaju gradjani zemalja medjunarodne koalicije."

Saopštenje je objavila novinska agencija Islamske države - Amak. ID je i posle ranijih napada koristila sličnu, neodredjenu terminologiju a američke vlasti još nisu komentarisale tu tvrdnju.

Ali Artan je objavio tekst na Fejsbuku nekoliko minuta pre incidenta u kojem optužuje Ameriku za ubistvo muslimana u inostranstvu i hvali sveštenika Anvara Al Avlakija iz redova Al Kaide kao heroja, saopštila je policija.

Vlasti još pokušavaju da odrede Artanov motiv u napadu na kampusu u gradu Kolambusu, ali je on na Fejsbuku rekao da je spreman da ubije "milijardu nevernika" kako bi sprečio Ameriku da se meša "u poslove drugih zemalja." "Ako želite da mi muslimani obustavimo napade vukova samotnjaka onda sklopite mir", napisao je Artan, "Alah zna, nećemo vas pustiti da spavate dok ne pružite mir Muslinanima. Nećete slaviti niti uživati ni u jednom prazniku." dodao je on. Šef policije u Kolambusu Kim Džejkobs navela je da je moguće da je u pitanju bio teroristički napad.

Artan, koji je izbeglica iz Somalije, živeo je u SAD sa dozvolom trajnog boravka, i studirao biznis na Ohajo Stejt univerzitetu.

XS
SM
MD
LG