Linkovi

Preuranjene ocene o raspadu Islamske države


Uprkos nedavnim uspesima iračkih i koalicionih snaga, zvaničnici i analitičari upozoravaju da je ta ekstremistička grupa daleko od raspada.

Polako, ali sigurno, pojavljuju se znaci da napori Sjedinjenih Država i njihovih koalicionih partnera nanose štetu samoproklamovanoj „Islamskoj državi“.

Sukob i dalje besni, tako da stručnjaci za terorizam, poput Džej Em Bergera, upozoravaju da ne treba biti neumereni optimista.

Mislim da je suviše rano reći da se situacija preokreće... Ono što je zaista ključno za njihov legitimitet jeste da zadrže kontrolu u Mosulu i Raki. Mislim da mogu da pretrpe još velikih gubitaka, sa izuzetkom ta dva grada, pre nego što stvarno počnu da gube legitimitet“.

Berger i drugi analitičari kažu da, mada Islamska država možda počinje da gubi snagu, nijedan od poraza koji su joj nanele iračke i kurdske snage, ili paravojne šiitske jedinice, nije ni blizu zadavanja fatalnog udarca. Glasine o neslaganjima unutar te grupe – pa čak i pogubljenju onih koji su planirali da prebegnu – možda su takođe preuveličane.

„Činjenica da pogubljuju svoje disidente, po mom mišljenju, nije znak slabosti. To je znak totalitarnog režima i tako oni upravljaju“.

Kristofer Harmer sa Instituta za ratne studije takođe ukazuje da primoravanje Islamske države na povlačenje ne mora da bude prednost.

„Ono u čemu oni imaju prednost su aktiviranje improvizovanih ekslpozivnih naprava, samoubilački prsluci, bombaši samoubice, bombe na putu – sve te stvari koje su američkoj ratnoj mašini u Iraku zadale tolike nevolje. Pešmerga borcima i iračkim snagama u Iraku to će biti skoro nemoguće da prevaziđu“.

Za sada, visoki američki obaveštajni funkcioneri izbegavaju da proglase Islamsku državu pokojnikom. Direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan kaže:

„Verujem da smo svedoci nekih ozbiljnih indikatora da Islamske države trpi gubitke. To ne znači su gotovi“.

Ono čega se mnogi plaše jeste da će Islamska država – što je više sabijena u ćošak – postajati sve krvožednija i opasnija.

XS
SM
MD
LG