Linkovi

Borci Islamske države zauzeli Palmiru


Pobunjenici Islamske države osvojili su drevni sirijski grad Palmiru i njene istorijske ruševine iz ere starog Rima, te sada kontrolišu polovinu sirijske teritorije.

Osvajanje Palmire predstavlja pretnju 2,000 godina staroj lokaciji sa UNESCO-ve liste svetske baštine, na kojoj se nalaze stubovi, ruševine i drugi neprocenjivi antikviteti. Borci Islamske države do sada su uništili niz starina u svom napredovanju po Iraku i Siriji, tvrdeći da predstavljaju idolatriju i da su neislamski.

Sirijski šef za antikvitete Mamun Abdulkarim je osvajanje Palmire nazvao “padom civilizacije”, ističući da je civilizovano ljudsko društvo izgubilo bitku sa varvarima. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je da su “masovna ubistva i namerno uništavanje arheološkog I kulturnog nasledja u Siriji i Iraku ravni ratnom zločinu.”

Do sada nema izveštaja da su ekstremisti oštetili ruševine u Palmiri. Abulkarim je izjavio da su stotine statua iznete iz grada pre nadiranja Islamske države, dok su drugi antikviteti bili suviše veliki da bi mogli da se pomeraju.

Ekstremisti su potisnuli gotovo sve sirijske vojnike iz istorijskog grada u pustinji, posle sedmodnevne opsade i žestokih borbi na severu grada. Nekoliko dana ranije, oni su zauzeli Ramadi, prestonicu iračke provincije Anbar.

XS
SM
MD
LG