Linkovi

Islamska država promenila propagandu


Sa gubitkom teritorije u Iraku i Siriji, teroristička grupa Islamska država znatno je promenila svoju propaganda, kažu stručnjaci. Većina nedavnih snimaka prikazuje borbu za irački grad Mosul – a pozivi stranim borcima da se pridruže džihadistima nisu više toliko zapaženi.

Jedan od poslednjih propagandnih snimaka koje je objavila džihadistička Islamska država prikazuje samoubilačke bombaške napade na iračku vojsku u Mosulu.

Čarli Vinter iz Centra za studije radikalizacije sa sedištem u Londonu već nekoliko godina prati medijsku kampanju te terorističke grupe.

“Došlo je do velikog odstupanja od ideje islamističke utopije ka nečemu oko ratovanja. Ovaj snimak, i slični snimci, svi pokazuju da, jeste, Islamska država možda gubi teritoriju, ali će je braniti i neprijatelj će skupo platiti”.

Na vrhuncu snage, kada je kontrolisala veliki deo teritorije, mnogi video snimci Islamske države su se fokusirali na utopistički san o islamskom kalifatu – prikazujući mirnodopske pejzaže i manje borbi. Jedan film iz 2014. prikazuje britanskog vojnika koji moli druge muslimane da putuju u Siriju i Irak.

“Ta grupa i dalje pokušava da komunicira sa stranim borcima, ali je kvalitet drugačiji. To više nisu pozivi na ‘hidžrah’ – odnosno na migraciju u Irak i Siriju. Sada kažu ‘ostanite u svojim zemljama i odande napadajte’", primećuje Vinter.

Islamska država sprovela je nekoliko terorističkih napada izvan Bliskog istoka – između ostalog u Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj. Međutim san o islamskom kalifatu bledi, a propaganda je sve slabija, kaže Vinter.

“Imaju manje mesta o kojima mogu da prave propagandu, kao i manje mesta u kojima mogu da prave propagandu. Osim toga, koalicija takođe napada njihove ljude koji se bave propagandom, tako da slabe na svakom polju”.

Džihadisti Islamske države promovišu svoj utopijski ideal. Nedavni film pod nazivom “Building blocks” prikazuje terorističku grupu, kako obavlja javne funkcije u Raki u Siriji. Tu je čak i nasmejani saobraćajac.

“Interesantan je ton filma, skoro da je preventivno nostalgičan, kao da džihadisti priznaju da i teritorije u kojima imaju snažna uporišta, poput Rake, postaju sporna. Kada im moral oslabi mogu da gledaju ove snimke i da razmišljaju ‘eto kako je bilo nekada kada je Islamska država imala povezanu teritoriju’“, ističe Vinter.

Vinter ističe da Islamska država nastavlja da izbacuje ultra-nasilnički video materijal – ali da televizije sve ređe objavljuju takve snimke, što je promena za koju analitičari kažu da je dodatno oslabila medijsko prisustvo Islamske države.

XS
SM
MD
LG