Linkovi

Turska napala ID, otvorila baze


Turski vojnik na granici sa Sirijom
Turski vojnik na granici sa Sirijom

Turska je prvi put izvela prekogranične vazdušne napade na položaje Islamske države i dozvolila američkim borbenim avionima da koriste njene baze za operacije protiv ekstremiste u Siriji.

Ministarstvo inostranih poslova u Ankari saopštilo je da koalicione snage, predvođene Sjedinjenim Državama, mogu da operišu iz svih baza u južnoj Turskoj, blizu granice sa Sirijom, u okviru operacija protiv Islamske države.

U saopštenju se navodi da će Turska takođe učestovati u operacijama protiv ekstremista u Siriji. Ministarstvo navodi da očekuje da će pojačana saradnja Turske i američkih snaga dati rezultate u kampanji protiv Islamske države.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prethodno je rekao da je Turska pristala da dozvoli američkim borbenim avionima da koriste vazdušnu bazu Inčirlik za borbene misije protiv Islamske države.

Erdoganovi potezi se smatraju značajnim intenziviranjem borbe protiv ekstremista. Turski lideri doneli su odluku da ublaže ograničenja posle telefonskih konsultacija turskog i američkog predsednika.

Tri borbena aviona F-16 poletela su rano jutros iz Dijarbakira na jugoistoku zemlje i pogodila mete u blizini turske pogranične pokrajine Kilis. Avioni su bombardovali dva komandna centra Islamske države i mesto gde se okupljaju pripadnici te organizacije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na konferenciji za novinare rekao da vlada neće ignorisati napade na Tursku.

"Turske oružane snage pogodile su mete sa stoprocentnom preciznošću i one su uništene”, rekao je Davutoglu, uz poruku da je oružanim snagama dao ovlašćenje da odgovore na sve pretnje.

Turski zvaničnici su takođe saopštili da je u potrazi za ekstremistima privedena 251 osoba, tokom policijskih racija na najmanje100 lokacija širom Istanbula.

XS
SM
MD
LG