Linkovi

Više od 600 žrtava borbi za Kobani


Tursko oklopno vozilo patrolira granicom sa Sirijom, dok se gust dim izdiže iznad Kobanija

Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je više od 660 osoba poginulo u jednomesečnom sukobu kurdskih boraca i pripadnika Islamske države za pogranični sirijski grad Kobani.

Prema izvorima te grupe u Siriji, u borbama je poginulo 374 ekstremista, 258 kurdskih boraca, 10 osoba koje su ih podržavale, te 20 civila. Sirijska organizacija veruje da bi ukupan broj žrtava mogao da bude dvostruko veći, ističući da zaraćene strane kriju podatke o poginulima.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da je u vazdušnim napadima u okolini Kobanija poginulo nekoliko stotina boraca Islamske države, ali i upozorio da bi ta teroristička organizacija i dalje mogla da osvoji grad.

Sjedinjene Države, koje su intenzivirale napade na ekstremiste u Kobaniju, navele su da je uz podršku devet saveznika izvedeno 524 vazdušnih napada na pobunjenike u Iraku i Siriji, u poslednjih nekoliko nedelja.

U Ženevi, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad al-Husein uporedio je ofanzivu Islamske države sa epidemijom ebole u zapadnoj Africi, navodeći da je reč o dvema kugama koje su zadesile svet. On je poručio da su obe mirno napredovale, “zanemarene od strane sveta koji je znao da postoje, ali je potcenio njihov užasavajući potencijal”.

XS
SM
MD
LG