Linkovi

Diplomate obećale podršku Iraku


Diplomate iz zemalja širom sveta okuple se u Parizu radi konferencije o odgovoru na pretnju Islamske države, 15. septembar, 2014.

Oko 30 zemalja je obećalo podršku Iraku u borbi protiv ekstremista Islamske države „svim neophodnim sredstvima“ uključujući vojnu pomoć.

Svetski lideri, uključujući iračkog predsednika Fuada Masuma, okupili su se u Parizu na medjunarodnoj konferenciji da bi razmotrili odgovore na pretnju ekstremista Islamske države.

Sastanku su prisustvovali zvaničnici iz 30 zemalja, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Arapske lige. To je najnoviji korak u nastojanju da se izgradi koalicija za borbu protiv Islamske države, koja je zauzela velike delove teritorije u severnom i zapadnom Iraku, kao i u istočnoj Siriji. Otvarajući konferenciju francuski predsednik Fransoa Oland je ukazao da ekstremisti islamske države predstavljaju globalnu pretnju koja zahteva globalni odgovor.

„Borba iračkog naroda protiv terorista je i naša borba, jer moramo da delujemo zajedno. To je svrha ove konferencije, moramo da stanemo uz iračke vlasti, jasno, lojalno i snažno i nemamo vremena za gubljenje.“

U govoru posle Olanda, irački predsednik Fuad Masum je apelovao za koordinisani vojni i humanitarni pristup.

Tražimo da se operacije vazdušnih napada nastave redovno na mete ekstremista. Ne smemo im dopustiti da uspostave bezbedna skloništa, moramo ih goniti gde god da su. Moramo preseći priliv njihovih finansija. Moramo ih izvesti pred lice pravde i sprečiti borce u susednim zemljama da im se pridruže. Moramo svi da doprinesemo humanitarnim nastojanjima da se pomogne izbeglicama, raseljenima koji prolaze kroz ovu tragediju.“

Američki državni sekretar Džon Keri učestvuje na konferenciji nakon višednevnih sastanaka sa liderima na Bliskom istoku. On je danas istakao da je sve veći broj zemalja spreman da se pridruži toj borbi, uključujući nekoliko arapskih zemalja koje nude vojnu pomoć, kao vazdušne napade, ako se za tim ukaže potreba.

Medjutim, Masum je izjavio za agenciju Asosieted Pres da nije neophodno da arapske zemlje vrše vazdušne napade, rekavši da je potrebno da oni „učestvuju u odlukama donetim na ovoj konferenciji.“

XS
SM
MD
LG