Linkovi

Kameron: Islamska država će biti poražena


Britanski premijer Dejvid Kameron se obratio naciji povodom pogubljenja humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa, 14. septembar 2014.
Britanski premijer Dejvid Kameron se obratio naciji povodom pogubljenja humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa, 14. septembar 2014.

Ekstremisti Islamske države pogubili su još jednog zarobljenika - britanskog humanitarnog radnika, Dejvida Hejnsa

Britanski premijer Dejvid Kameron je obećao da će poraziti pretnju koju predstavljaju ekstremisti Islamske države.

Kameron je to izjavio danas u Londonu, dan pošto je pomenuta grupa objavila video snimak ubistva Hejnsa. Britanski premijer je rekao da je Islamska država, koju je opisao kao „otelotvorenje zla“, na najgori mogući način pogubila 44-ogodišnjeg oca dvoje dece, koji je sa porodicom živeo u Sisku u Hrvatskoj.

Kameron je obećao da će pronaći i izvesti pred lice pravde počinioce ovog zločina. Britanski premijer je istakao da je Islamska država fanatična organizacija koja planira napade širom Evrope, dodavši kako ta grupa tvrdi da deluje u ime Islama, ali je naglasio da ekstremisti Islamske države "nisu Muslimani već monstrumi".

Dejvid Kameron je ukazao da Britanija mora da se suprostavi Islamskoj državi i da će to učiniti i u saradnji sa iračkom i kurdskom regionalnom vladom, istovremeno pružajući humanitarnu pomoć onima koji su pobegli od te grupe, kao i podršku američkim vojnim akcijama protiv ekstremista Islamske države.

Na video snimku pogubljenja, koji je objavila Islamska država, Hejnsov dželat pod crnom kapuljačom preko lica, krivi britanskog premijera što se priključio Sjedinjenim Državama u borbi protiv te grupe. Dželat je upozorio da će ta odluka uvesti britanski narod u "još jedan krvavi rat u kojem ne može da odnese pobedu".

XS
SM
MD
LG