Linkovi

Iskorišćene baterije predstavljaju sve veći problem


Tehnologija se sve više oslanja na baterije na punjenje kao izvor energije. Baterije danas su daleko bolje i duže traju nego pre samo nekoliko godine, ali kada njihov kapacitet padne ispod određenog nivoa one moraju da se zamene. Neki stručnjaci kažu da čak i sa polovinom svog kapaciteta, bateriju mogu da se koriste u druge svrhe.

Od mobilnih telefona i laptopova, do kola, vozova čak i aviona – baterije su jednostavno svuda.

Međutim njihov životni vek je ograničen, kaže Anand Bat iz Organizacije za nauku i industriju federacije Australije.

"Imaćemo ogroman broj baterija koje će završiti na đubrištima, i tada će početi ekološki problemi“, kaže Bat.

Baterije koje se najčešće recikliraju su klasični akumulatori na bazi olova i kiseline, koji zagađuju zemljište i vodu svojim veoma toksičnim teškim metalima.

Recikliranje stare elektronike je sve unosniji posao. Kako je potražnja za teškim metalima neophodnim za proizvodnju litijum-jonskih baterija povećava, kompanije poput Neometals iz australijskog grada Perta vide sve veću ekonomsku vrednost u prikupljanju i reciklaži sopstvenih baterija na punjenje.

"Proizvodimo litijumske uređaje, a zatim ih recikliramo. Vraćamo ih nazad, ponovo pravimo jaje od kajgane, vraćamo vredne delove u prvobitno stanje", objašnjava Kris Ris iz kompanije Neometals.

Smanjenje kapaciteta baterija na punjenje je postepen proces. U nekom trenutku više ne može da napaja energetski-intenzivan uređaj, poput, ali i dalje može da se koristi za skladištenje električne energije.

Kris Džons, ljubitelj alternativnih izvora energije i vlasnik električnog skutera, kaže da stare baterije na punjenje još uvek mogu da zadrže čak 80 odsto svoje jačine.

"Ovo je nova namena litijum-jonskih baterija iz električnih skutera. Sada ću da ih koristim za napajanje mog doma. Punim ih na solarnim panelima koji su na krovu moje šupe, i moći ću da napunim skuter preko noći", ističe Džons.

Sa brzim porastom broja električnih vozila, korisnici se nadaju da će kompanije uskoro početi ponovo da koriste stare, ali i dalje aktivne baterije na punjenje umesto da ih pošalju na reciklažu.

XS
SM
MD
LG