Linkovi

ID odgovorna za napade u S. Arabiji i Jemenu


Prizor posle bombaškog napada u šiitskoj džamiji u selu al-Kadih, u provinciji Katif na istoku Saudijske Arabije, 22. maja 2015.
Prizor posle bombaškog napada u šiitskoj džamiji u selu al-Kadih, u provinciji Katif na istoku Saudijske Arabije, 22. maja 2015.

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na šiitsku džamiju na istoku Saudijske Arabije u kojem je ubijeno najmanje 19 osoba, dok su desetine povređene.

Eksplozija se dogodila tokom podnevne molitve u džamiji Imam Ali u Katifu, provinciji na istočnoj obali većinski sunitskog muslimanskog kraljevstva. Državna agencija Saudi Pres potvrdila je vesti o napadu. Slike postavljene na društevnim mrežama pokazuju povređene ili poginule u napadu, u krvavoj odeći, kako ih prebacuju u zgradu i ambulantna kola. Nema potvrde o broju poginulih. Ekstremistička grupa identifikovala je bombaša samoubicu kao Abu Amar al Naidija.

Takvi napadi su relativno retki u Saudijskoj Arabiji , iako zemlja deli dugačku granicu sa Jemenom i Irakom, koje se obe suočavaju sa snažnim nemirima. Takođe danas, Islamska država je preuzela odgovornost, putem društvenih mreža, za eksploziju ispred šiitske džamije u Sani, u Jemenu, u kojoj je povređeno namanje 12 osoba.

XS
SM
MD
LG