Linkovi

Ubijen jedan od ključnih lidera IS


Abu Džandal al-Kuvajti
Abu Džandal al-Kuvajti

Američki zvaničnici saopštili su da je jedan od ključnih lidera Islamske države u sirijskom gradu Raki, de fakto prestonici te ekstremističke organizacije, ubijen ove nedelju u vazdušnom napadu koalicionih snaga.

U saopštenju međunarodne koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, navodi se da je Abu Džandal al-Kuvajti ubijen u ponedeljak u napadu blizu brane Tabka. Abu Džandal je bio član ratnog komiteta Islamske države.

“Zbog povezanosti Abu Džandala sa onima koji su planirali terorističke napade i članovima ratnog veća, njegova smrt umanjiće sposobnost Islamske države da brani Raku i izvodi operacije usmerene protiv Zapada", naglašava se u saopštenju.

Koalicija je takođe navela da je Abu Džandal učestvovao u osvajanju Palmire pre nego što je poslat u Tabku sa misijom da poboljša odbranu Islamske države protiv Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju Sjedinjene Države.

Vest o njegovoj smrti prvobitno je u utorak objavila sirijska Opservatorija za ljudska prava, dok su pristalice Islamske države na društvenim medijima takođe postavile informaciju o smrti Abu Džandala.

XS
SM
MD
LG