Linkovi

Republikanci traže pritvaranje odgovornih


Zgrada Poreske službe u Vašingtonu

Odluka predsjednika Baraka Obame da otpusti šefa Poreske službe, Stivena Milera, nije umanjila žestoke proteste zbog postupaka službe.

Bijela kuća planira da ove nedelje objavi ime novog vršioca dužnosti šefa Američke poreske službe, koja se našla u središtu skandala zbog strogog ispitivanja zahtjeva konzervativnih organizacija za izuzeće od plaćanja poreza.

Odluka predsjednika Baraka Obame da otpusti prethodnog šefa Stivena Milera nije međutim umanjila žestoke proteste zbog poteza službe. Republikanci su otišli i korak dalje i počeli da povezuju ovaj slučaj sa Obaminom zakonom o reformi zdravstvene zaštite, koji već duže vrijeme pokušavaju da opozovu.

Iako je predsjednik Obama preduzeo akciju, republikanci se i dalje bave skandalom u vezi sa poreskom službom.

Moć da oporezujete je moć da uništite”, kaže Mišel Bakman, republikanska članica Predstavničkog doma.

“Ima nečeg suštinski ne-američkog u pogledu progona političkih protivnika”, primetio je republiakanski senator Rend Pol.

Sekretarijat za pravosuđe istražuje kako je službi dozvoljeno da nepravedno temeljno ispituje pokret “Čajanka” i druge konzervativne organizacije, koje su tražile da budu izuzete od plaćanja poreza.

“Mogu da uvjerim vas i američki narod da ćemo zauzeti objektivan stav u pogledu ovog pitanja. Istraga neće imati veze sa strankama i ideološkim uvjerenjima. Odogovaraće svi koji su prekršili zakon”, poručio je sekretar za pravosudje Erik Holder.

Republikanci međutim žele brzu akciju i pritvaranje odgovornih. Republikanci iz pokreta “Čajanka” jutros su na Kapitol Hilu održali konferenciju za novinare sa pojedinicima koji tvrde da su žrtve poreske službe.

"Razbojničke akcije poreske službe pokazuju zašto moramo da imamo manju vladu”, istakla je jedna članica pokreta Čajanka.

Predsjednik Obama pokušava jasno da stavi do znanja da neće dozvoliti da služba izdvaja konzervativce.

“Uradiću sve što je u mojoj moći kako bi osigurao da se ovo ne ponovi, tako što ću tražiti da umešane strane odgovaraju”.

Riječ je međutim o kontroverzi koja neće brzo nestati. Republikanska stranka sada povezuje skandal sa implementacijom predsjednikovog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističući da se ne može vjerovati poreskoj službi kada je riječ o primjeni poreskih olakšica i nadoknada predviđenih reformom.

Vjerujem da će situacija postati toliko užarena, da će predsjednik Sjedinjenih Država biti primoran da opozove svoj najvažniji zakon”, smatra Mišel Bakman.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG