Linkovi

Iračke snage ušle u okupirani grad na severu


Šiitski volonteri koji se bore protiv ekstremista iz redova Islamske države u Iraku, 31. avgust 2014.
Šiitski volonteri koji se bore protiv ekstremista iz redova Islamske države u Iraku, 31. avgust 2014.

Irački funkcioneri navode da su njihove snage danas prodrle u severni grad Amerli, koji je pod okupacijom džihadista i u kojem su hiljade ljudi zatočene preko dva meseca sa nedovoljnim zalihama hrane, vode i medicinskih potrepština.

Američki sekretarijat za odbranu je saopštio da su SAD juče sprovele vazdušne napade na mete Islamske države oko Amerlija, i iz vazduha dostavile humanitarnu pomoć zatočenima u gradu.

Sekretar za štampu u Pentagonu, kontra admiral Džon Kirbi je saopštio da su američke vazduhoplovne snage dostavile pomoć yajedno sa avionima iz Australije, Francuske i Britanije.

Kirbi je istakao da je američka vojska sprovela koordinisane vazdušne napade na obližnje teroriste iz Islamske države u znak podrške operaciji dostave humanitarne pomoći.

Australija se pridružila medjunarodnoj dostavi oružja kurdskim snagama. Premijer Toni Abot rekao je da je situacija u Iraku "humanitarna katastrofa" istakavši da će Australija nastaviti da saradjuje sa medjunarodnim partnerima "u cilju izlaženja u susret pretnjama" od strane ekstremista.

Šef unutrašnje bezbednosti Nemačke, Hans Georg Masen izjavio je da islamski ekstremisti privlače mlade muslimane svojom brutalnošću, radikalizmom i predanošću. On je ukazao da se bar 400 Nemaca pridružilo islamskim borcima i da postoje dokazi da je bar petoro izvelo samoubilačke napade. Nemačka vlada danas treba da donese odluku da li da pošalje vojnu pomoć kurdskim snagama, koje se bore sa snagama Islamske države u Iraku.

Američki državni sekretar, Džon Keri je rekao da će se Vašington na samitu NATO-a založiti za koaliciju zemalja u borbi protiv sunitskih ekstremista.

XS
SM
MD
LG