Linkovi

Irak: Ekstremisti zauzeli i Tikrit


Pripadnici kurdskih bezbednosnih snaga na kontrolnom punktu nadomak Kirkuka, 11. jun 2014.
Pripadnici kurdskih bezbednosnih snaga na kontrolnom punktu nadomak Kirkuka, 11. jun 2014.

Irački bezbednosni zvaničnici saopštili su da su islamski ekstremisti, koji su juče osvojili Mosul, zauzeli i grad Tikrit udaljen manje od 200 kilometara od Bagdada.

Zvaničnici navode da su sunitski ekstremisti napredovali južno od Mosula, preuzevši kontrolu nad najvećom iračkom naftnom rafinerijom u Tikritu, rodnom mestu Sadama Huseina.

Zvaničnici su ranije saopštili da su pobunjenici kasno sinoć ušli u grad Beidži zapalli policijsku stanicu i sudnicu i primorali oko 250 muškaraca koji su čuvali rafineriju da je napuste. Pobunjenici su navodno čuvarima obećali bezbedni odlazak ukoliko izadju mirno.

Iračka državna televizija danas je saopštila da je 4. brigada iračke armije nekoliko sati kasnije proterala ekstremiste iz Beidžija.

U medjuvremenu, izvori turske vlade navode da su ekstremisti zauzeli turski konzulat u Mosulu i oteli 48 ljudi uključujući turskog konzula, službenike konzulata, čuvare i troje dece.

Irački ministar inostranih poslova Hošjar Zebari ukazao je da irački lideri moraju da se ujedinje kako bi odgovorili na, kako se izrazio, „ozbiljnu, smrtonosnu pretnju“ sa kojom je zemlja suočena. Zauzimanje iračkih gradova od strane ekstremista i njihov brzi napredak ka jugu prestavljaju zapanjujući poraz šiitima predvodjene iračke vlade.

Medjunarodna organizacija za migracije danas je saopštila da strahuje od daljeg nasilja u Mosulu koje je već dovelo do raseljavanja 500.000 gradjana. Takodje je navedeno da su oni izbegli na druge lokacije u samom gradu ili su pobegli u druge delove pokrajine Niniva ili u susednu kurdsku pokrajinu Ibril.

Irački premijer Nuri Al Maliki je izjavio da zemlja prolazi kroz "veoma tešku fazu". On je tražio od parlamenta da sazove hitnu sednicu radi proglašenja vanrednog stanja.
XS
SM
MD
LG