Linkovi

Civili napuštaju Faludžu

  • Glas Amerike

Izvan iračkog grada, koji je pod kontrolom ekstremista povezanih sa Al Kaidom, raspoređuju se vojne snage spremne za moguću ofanzivu...

Iračka vlada objavila je snimak vazdušnog napada u kojem je, kako tvrdi, poginulo više od 20 ekstremista blizu gradova Ramadi i Faludža u većinski sunitskoj pokrajini Anbar.

U medjuvremenu, iračke porodice napuštaju Faludžu, izvan koje se raspoređuju iračke snage spremne za mogući napad na islamske ekstremiste koji su prošle nedelje preuzeli kontrolu nad gradom.

Irački premijer Nuri al-Maliki juče je upozorio da bi vojna ofanziva mogla da bude izvedena za nekoliko dana i pozvao stanovništvo i lokalna plemena da isteraju ekstremiste povezane sa Al Kaidom, kako bi se sprečila najavljena akcija.

Maliki, šiit koji ima malu podršku u većinski sunitskoj Faludži, saopštio je da je naredio bezbednosnim snagama da ne napadaju stambena područja.

U zemlji se u međuvremenu nastavlja talas nasilja. Dve osobe su poginule, a najmanje 40 povređeno kada je kamion natovaren eksplozivom udario u jednu policijsku stanicu u oblasti Kirkuk.
XS
SM
MD
LG