Linkovi

Civili napuštaju Faludžu


Izvan iračkog grada, koji je pod kontrolom ekstremista povezanih sa Al Kaidom, raspoređuju se vojne snage spremne za moguću ofanzivu...

Iračka vlada objavila je snimak vazdušnog napada u kojem je, kako tvrdi, poginulo više od 20 ekstremista blizu gradova Ramadi i Faludža u većinski sunitskoj pokrajini Anbar.

U medjuvremenu, iračke porodice napuštaju Faludžu, izvan koje se raspoređuju iračke snage spremne za mogući napad na islamske ekstremiste koji su prošle nedelje preuzeli kontrolu nad gradom.

Irački premijer Nuri al-Maliki juče je upozorio da bi vojna ofanziva mogla da bude izvedena za nekoliko dana i pozvao stanovništvo i lokalna plemena da isteraju ekstremiste povezane sa Al Kaidom, kako bi se sprečila najavljena akcija.

Maliki, šiit koji ima malu podršku u većinski sunitskoj Faludži, saopštio je da je naredio bezbednosnim snagama da ne napadaju stambena područja.

U zemlji se u međuvremenu nastavlja talas nasilja. Dve osobe su poginule, a najmanje 40 povređeno kada je kamion natovaren eksplozivom udario u jednu policijsku stanicu u oblasti Kirkuk.
XS
SM
MD
LG