Linkovi

Aziz osuđen na smrt


Bivši irački šef diplomatije Tarik Aziz (arhivski snimak)
Bivši irački šef diplomatije Tarik Aziz (arhivski snimak)

Bivši irački ministar spoljnih poslova i jedan od vodećih saradnika Sadama Huseina, Tarik Aziz osudjen je danas na smrt vešanjem. Najviši irački sud izrekao je presudu Tariku Azizu za njegovu ulogu u progonu šiitskih političkih partija. On je okrivljen za ubistva, zatvaranje ili progon lidera islamske partije Dava aktuelnog premijera, Nurija al-Malikija. Aziz već služi 15-godišnju zatvorsku kaznu jer je po njegovom naređenju 1992. godine ubijeno 42 trgovaca. On je osuđen i na dodatnih 7 godina zbog prisilnog iseljavanja Kurda sa severa Iraka.

Irački sud je pored Aziza, osudio na smrt i Saduna Šakira, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, kao i Abeda Hamuda, koji je bio lični sekretar Sadama Huseina.

Bivši šef diplomatije, Aziz je izjavio da je kriv samo zbog toga što je bio lojalan, i da on lično, ne smatra da je počinio zločin. Tarik Aziz se predao američkoj vojsci 2003, iste godine kada je prelazna iračka vlada uhvatila bivšeg predsednika, Sadama Huseina, koji je pogubljen 2006. godine. U intervjuu britanskom dnevnom listu Gardijan ranije ove godine, Aziz je rekao da je američka invazija na Irak "ubila“ njegovu zemlju.

Jedan od najistaknutijih članova Huseinove vlade, 74-godišnji Aziz je takodje član Baas partije, koja je sada zabranjena zakonom. On je za vreme vladavine Sadama Huseina bio i premijer i jedini hrišćanin u užem krugu saradnika bivšeg diktatora. Aziz tečno govori engleski jezik, a prvi put se istakao tokom iračkog napada na Kuvajt 1990. godine da bi zatim kao šef diplomatije odigrao ključnu ulogu tokom Rata u Zalivu. Trenutno se nalazi u zatvoru, a prema nekim tvrdnjama ima velikih problema sa zdravljem pošto je preživeo moždani udar.

XS
SM
MD
LG