Linkovi

Iračke snage napreduju u Ramadiju


Oružje konfiskovano od Islamske države u Ramadiju

Iračka vojska danas su vodile borbe sa ekstremistima Islamske države u centru Ramadija u okviru akcije da preuzme grad koji je izgubila pre sedam meseci.

Tokom drugog dana velike ofanzive, snage predvođene elitnom kontraterorističkom jedinicom napredovale su ka kompleksu vladinih zgrada u Ramadiju, glavnom gradu iračke provincije Anbar. Veruje se da se nekoliko stotina ekstremista zabarikadiralo u centru grada.

Lokalni novinar Raad Kaši izjavio je da islamisti koriste civile kao živi štit. Irački vojni zvaničnici saopštili su da se očekuje da će vladine snage preuzeti kontrolu nad Ramadijem za nekoliko dana. Portparol koalicije koju predvode Sjedinjene Države, a koja pruža Iračanima podršku vazdušnim udarima,

pukovnik Stiv Voren bio je umereniji u proceni misije. On je rekao da bi, iako je preuzimanje Ramadija bilo neizbežno, to mogla da bude teška borba koja će trajati neko vreme. On je dodao da se veruje da se 250 do 300 ekstremista nalazi u gradu, dok je još nekoliko stotina razmešteno u okolnim područjima.

XS
SM
MD
LG