Linkovi

Irak: 11 mrtvih na protestima


Demonstranti u Bagdadu obaraju betonsku šok-barijeru na prilazima takozvanoj "Zelenoj zoni"
Demonstranti u Bagdadu obaraju betonsku šok-barijeru na prilazima takozvanoj "Zelenoj zoni"

U sukobima sa snagama bezbednosti, tokom današnjih demonstracija u Iraku nazvanih "Dan gneva", ubijeno je najmanje 11 ljudi.

Najmanje petoro je ubijeno u Mosulu, na severu zemlje, dok je sukoba bilo i u drugim gradovima, Tikritu, Havidži, Faludži i Samari, kao i u prestonici Bagdadu.

Mnoge od pogibija dogodile su se kada su snage bezbednosti pucale da bi rasterale masu koja se približavala državnim zgradama. Demonstranti su podmetnuli požare u nekoliko zgrada.

U Bagdadu, demonstranti su obarali betonske šok-barijere i bacali kamenje na policajce koji su sprečavali prolaz preko mosta ka teško utvrđenoj takozvanoj Zelenoj zoni, u kojoj su mnoge državne zgrade i ambasade.

Današnje demonstracije, planirane nedeljama unapred, najnovije su u nizu protesta u Iraku. Učesnici traže bolje funkcionisanje državnih službi i primenu mera za iskorenjivanje korupcije u državnom aparatu.

U današnjim demonstracijama ipak nije bilo onoliko ljudi koliko se očekivalo, pošto su šiitski verski lideri odvraćali vernike da učestvuju u njima.

Organizatori su pozivali na proteste preko sajtova za druženje kao što je Fejsbuk.

Na bagdadskom trgu Tahrir, centru današnjih demonstracija, na snazi su bile stroge mere bezbednosti. U gradu je bilo zabranjen automobilski saobraćaj što je primoralo demonstrante da pešice dođu do mesta održavanja protesta.

U jučerašnjem obraćanju preko televizije, premijer Nuri al-Maliki pozvao je Iračane da bojkotuju proteste, rekavši da su ih organizovali pobunjenici i pristalice svrgnutog lidera Sadama Huseina, u želji da podstaknu nasilje.

U odgovoru na proteste Maliki je smanjio sopstvenu platu i povećao sredstva za ishranu najsiromašnijih.

XS
SM
MD
LG