Linkovi

ISIS razorio drevni irački grad


Irački radnici na arheološkom nalazištu u Nimrudu (arhivski snimak)
Irački radnici na arheološkom nalazištu u Nimrudu (arhivski snimak)

Ujedinjene nacija saopštile su da je razaranje drevnog asirskog grada Nimrud ratni zločin, uz poruku da nema političkog ili verskog oporavdanja za uništavanje kulturne baštine čovečanstva

Generalna direktorka UNESKO-a, Irina Bokova, oštro je osudila razaranje drevnog asirskog grada Nimrud, u severnom Iraku, za koje je odgovorna ekstremistička organizacija Islamska država.

Bokova je rekla da je namerno uništavanje kulturne baštine ratni zločin i da je UNESKO odlučan da preduzme sve neophodne mere da dokumentuje i zaštiti iračko nasleđe i da predvodi borbu protiv nelegalne trgovine umetničkim predmetima, kojom se direktno finansira terorizam. “Pozivam sve političke i verske lidere u regionu da ustanu i podsete sve da apsolutno nema političkog ili verskog opravdanja za uništavanje kulturnog nasleđa čovečanstva,”, naglasila je Bokova.

Ekstremisti su juče počeli buldožerima da ruše Nimrud, što je najnoviji u nizu napada na iračko istorijsko nasleđe. Irački zvaničnici saopštili su da su pripadnici Islamske države tokom napada, koji je počeo posle podnevne molitve, koristili teška vojna vozila.

Iračko ministarstvo turizma navelo je da esktremisti, napadima na istorijska nalazišta, nastavljaju da prkose volji sveta i osećanjima čovečanstva. Irački arheolog Abdulamir Hamdani je za francusku novinasku agenciju rekao da Islamska država planira da postepeno uništi iračko nasleđe i da su to svi očekivali.

Obim razaranja u Nimrudu, čije bogastvo obuhvata i ogromne skulpture lavova ili krilatih bikova sa ljudskim glavama poznate kao “lamasu”, još nije poznat.

Zamjenica direktora UNESKO-ovog Centra za svetsku baštinu u Parizu, Mehtild Rosler, rekla je Glasu Amerike da agencija strahuje da su možda pogođene najmanje tri kraljevske grobnice. Nimrud nije na listi svetske kulturne baštine, kazala je Rosler ali i dodala da grad definitivno ima potencijalnu izuzetnu univerzalnu vrijednost.

Ihsan Tefi, član Iračkog društva arhitekata, rekao je za dnevnik Njujork tajms da je reč o neopisivom gubitku i da je Nimrud jedno od najpoznatijih i verovatno najvažnijih istorijskih nalazišta u svetu.

Drevni grad, jedan od dragulja asirskog doba, osnovan je pre više od tri hiljade godina i nalazi se na reci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula gde su teroristi nedavno uništili neprocenjive muzejske eksponate.

Džihadisti su pre uništenja opljačkali Nimrud, a irački zvaničnici ističu da Islamska država pljačka vredne umetničke predmete i prodaje ih krijumčarima i tako povećava svoje prihode.

Arheolozi su napad na iračku kulturnu baštinu usporedili s uništenjem divovskih Buda u Bamijanu koje su 2011. počinili avganistanski talibani, uz procenu da je šteta u Iraku ipak mnogo dalekosežnija.

XS
SM
MD
LG