Linkovi

Irak bezbedniji za vojnike


Američke snage u Iraku
Američke snage u Iraku

Američke oružane snage kažu da u avgustu nijedan pripadnik američkih vojnih snaga nije poginuo u Iraku, što je prvi mesec bez američkih žrtava u toj zemlji od početka Amerikancima predvodjene invazije, 2003. godine.

Ta prekretnica je u oštrom kontrastu u odnosu na jun, kada je 15 američkih vojnika poginulo tokom najsmrtonosnijeg meseca u Iraku u protekle dve godine.

Nezavisna veb stranica icasualties.org navodi da je od početka invazije u Iraku poginulo ukupno 4474 američkih vojnika. Sredinom 2009. broj vojnika koji su mesečno ginuli u Iraku pao je na jednocifrene brojeve, ali je sve do avgusta 2011. svakog meseca pala najmanje jedna žrtva u sukobima ili van njih.

Medjutim, u nasilju i dalje svakog meseca strada veliki broj Iračana. Francuska novinska agencija navodi današnje podatke iračke vlade da je ovog meseca poginulo 239 ljudi, od kojih su 155 civili i drugo iračko bezbednosno osoblje. Ukupni broj žrtava je pao za dvadeset u odnosu na prethodni mesec.

Manje od 50 hiljada američkih vojnika je i dalje u Iraku, a svi treba da se povuku do kraja ove godine. Medjutim, američki i irački funkcioneri diskutuju o mogućnosti da se neki američki vojnici zadrže u toj zemlji i nakon kranjeg roka radi obuke iračkog bezbednosnog osoblja.

Avgust je pak bio najsmrtonosniji mesec za američku vojsku tokom deset godina dugog ratu u Avganistanu. Prošlog meseca poginulo je 66 američkih vojnika, što je više od broja poginulih u julu 2010, koji je prethodno držao taj neslavni rekord. Pored toga, u Avganistanu je do sada ove godine ubijeno više od 390 medjunarodnih vojnika.

XS
SM
MD
LG