Linkovi

Iranski predsednik osudio ekstremizam


Iranski predsednik, Hasan Rohni na 69. zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 25. septembar 2014.

Iranski predsednik Hasan Rohani danas se obratio Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija i najviše vremena u govoru posvetio je problemu ekstremizma.

Predsednik Irana, Hasan Rohani rekao je da je cilj ekstremista na Bliskom istoku uništenje civilizacije i porast islamofobije.

Rohani je za jačanje nasilnog ekstremizma okrivio, kako se izrazio, strateške greške Zapada.

"Određene države su pomogle u stvaranju ekstremizma i sada ne uspevaju da ga obuzdaju. Naš narod trenutno plaća cenu toga. Današnje anti-zapadno raspoloženje je rezultat jučerašnjeg kolonijalizma. Današnje anti-zapadno raspoloženje je reakcija na jučerašnji rasizam. Određene obaveštajne agencije su stavile noževe u ruke ludaka, koji sada ne štede nikoga. Svi koji su imali ulogu u osnivanju i podršci ovim terorističkim organizacijama moraju da priznaju svoje greške", rekao je Rohani.

Rohani je takođe govorio o pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji su u toku na marginama zasedanja, i izrazio nadu da će biti postignut dogovor do isteka predviđenog roka, u novembru. Dodao je i da će Teheran nastaviti sa svojim nuklearnim programom, u okvirima međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG