Linkovi

„Nestali“ iranski naučnik napustio SAD


Slučaj Amiri: prebeg ili otmica?
Slučaj Amiri: prebeg ili otmica?

Iranski nuklearni fizičar, koji je nestao pre više od godinu dana, da bi se ove nedelje misteriozno pojavio u Vašingtonu, sada je na putu za Iran, saopštili su zvaničnici u Teheranu. Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova kažu da Šaram Amiri putuje preko Katara i da bi sutra trebalo da stigne u Teheran.

Amiri je napustio Iran u junu 2009, a iranski zvaničnici tvrde da su ga tada – u Saudijskoj Arabiji - oteli američki obaveštajci. Medjutim, Sjedinjene Države demantuju da su ga kidnapovale, a državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da je naučnik u SAD dobrovoljno i da može da napusti zemlju kad god želi.

Iranski nuklearni fizičar Šaram Amiri nestao je prošlog juna… Misterija se produbila, posle nekoliko zbunjujućih snimaka postavljenih na Internet.

Da li su ga zaista oteli američki agenti u Saudijskoj Arabiji, kako tvrdi čovek koji se predstavio kao Amiri. Da li je pobegao od američkih obaveštajaca, kako je rečeno na drugom snimku? Ili je Amiri, živ i zdrav, želeo da se stručno usavrši u SAD?

Iran tvrdi da su Amerikanci oteli naučnika, dok SAD tvrde da je on prebegao u Ameriku.

U novom obrtu, Amiri se pojavio u pakistanskoj ambasadi u Vašingtonu i navodno zatražio da odmah bude vraćen kući. Pakistan, inače, zastupa interese iranskih državljana u SAD od kada je Vašington prekinuo diplomatske odnose sa Iranom posle Islamske revolucije 1979.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je Amiri trebalo da se vrati u Iran u ponedeljak, ali nije uspeo da organizuje putovanje.

Gospodin Amiri je svojevoljno u Sjedinjenim Državama i slobodan je da ih napusti“, izjavila je Klintonova.

Amiri je radio za iransku Organizaciju za atomsku energiju, za koju SAD i druge zemlje veruju da pokušava da razvije nuklearno oružje, što Iran poriče. Naučnik je navodno posedovao dragocene informacije o nuklearnom programu.

Medjutim, Aleks Vatenka iz Instituta za Bliski istok sumnja u to:

„Veoma je teško prići Irancima, posebno onim u tridesetim godinama života, tako da je to pobeda za SAD, na više načina. Medjutim, ako nije imao informacije koje su im potrebne, nema razloga držati ga u Americi.“

Portparol Državnog sekretarijata, Pi Džej Krouli, kaže da je Amiri razgovarao sa američkim zvaničnicima ali nije odgovorio da li je Iranac odao neke tajne, navodeći da "ne zna odgovor na to pitanje."

Neki analitičari smatraju da bi Amiri mogao da bude razmenjen za Amerikance koji su pritvoreni u Iranu.

„Narednih meseci, a možda i godina, biće zanimljivo videti da li to što se sada dešava sa Amirijem ima neke veze sa troje američkih planinara, koje Iranci drže u zatvoru već godinu dana“, primećuje Aleks Vatenka.

On kaže da će se misterija rasvetliti kada se vidi šta će se sa Amirijem događati u budućnosti. Kako će Iran postupiti prema njemu ako je zaista pobegao iz Irana, pa se sada predomislio i vratio kući?

.

XS
SM
MD
LG