Linkovi

Iranski naučnik dočekan kao heroj u Teheranu


Iranski naučnik Šaram Amiri, koji tvrdi da su ga oteli američki obaveštajni agenti, rano jutros je doputovao u Teheran. Na medjunarodnom aeorodromu Imam Homeini dočekali su ga vladini zvančnici, kao i njegova žena i sedmogodišnji sin.

Amiri, koji je nestao prošle godine i misteriozno pojavio u Vašingtonu ove nedelje, tvrdi da su ga američki istražitelji podvrgli mentalnoj i fizičkoj torturi. Pre odlaska iz Vašingtona, ponovio je tvrdnje koje iznosi iranska vlada, da je bio kidnapovan za vreme posete Medini, i predat američkim obaveštajcima.

SAD demantuju da su otele Amirija, ali negiraju i spekulacije da je iranski državljanin prebegao u Sjedinjene Države i radio za CIA-u. Medjutim, dnevnik Vašington Post u današnjem izdanju prenosi izjavu neimenovanog američkog zvaničnika da je CIA naučniku platila 5 miliona dolara za informacije o iranskom nuklearnom programu.

Amiri je u Iranu radio za Organizaciju za atomsku energiju, za koju SAD i njihovi saveznici sumnjaju da pokušava da razvije nuklearno oružje, što Iran demantuje.

XS
SM
MD
LG