Linkovi

Antiameričke demonstracije u Teheranu


Antiamerički protesti u Teheranu, 4. novembar 2013.
Antiamerički protesti u Teheranu, 4. novembar 2013.

Desetine hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na obeležavanju upada u američku ambasadu 1979. godine i zadržavanja 52. američkih talaca 444 dana.

Tokom masovnih okupljanja demonstranti su uzvikivali “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, i palili izrelske i američke zastave. Na protestu ispred bivše američke ambasade okupio se znatan broj učesnika u odnosu na prethodne godine. Slična okupljanja zabeležena su širom Irana.

Tvrdokorni konzervativci pozvali su na masovna okupljanja da bi izrazili negodovanje protiv približavanja predsednika Hasana Rohanija Vašingtonu. Kratak telefonski razgovor, predsednika Obame i iranskog lidera Rohanija, posle zasedanja Generalne skuštine UN, u septembru bio je prvi direktni kontakt na najvišem nivou posle više od 30 godine. Lideri Irana i SAD su poslednji put razgovarali 1979. pre izbijanja islamske revolucije, kojom je svrgnut prozapadni šah Reza Pahlavi i kojom su na vlast došli islamski ekstremisti.
Diplomatski odnosi dve zemlje su prekinuti i nastao je dugogodišnji period uzajamne netrpeljivosti.

Predsednik Rohani koji je preuzeo dužnost u aprilu, pokušavao je u više navrata da se približi Vašingtonu u želji da olakša sankcije zapadnih zemalja, uvedene Teheranu, zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa. Iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei podržao je nastojanja Rohanija, ali je rekao i da su neki predsednikovi postupci bili “neprimereni”.
XS
SM
MD
LG