Linkovi

Uticaj Irana posle ukidanja sankcija


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Posle više od dvije godine teških pregovora sa svjetskim silama, Iran je saopštio da je blizu ispunjavanja uslova iz nuklearnog sporazuma, što će dovesti do ukidanja oštrih međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da bi Teheran do sredine januara trebalo da dostigne takozvani “Dan implementacije”. Još međutim nije jasno da li je Iran postigao dovoljan napredak za pozitivnu ocjenu Međunarodne agencije za atomsku energiju u januaru. Takođe, postoje vrlo različiti stavovi o o tome koliko će Iran biti uticajan kada mu se ukinu sankcije.

Kada Iran ispuni uslove, među kojima su uklanjanje hiljada centrifuga da bi se ograničilo obogaćivanje uranijuma, te restrukturiranje reaktora koji proizvodi plutonijum, svjetske sile će moći da pređu na “Dan implementacije”.

Ako ovaj dogovor bude uspješan, mi i naši prijatelji u regionu ćemo biti mnogo bezbjedniji, dok se i otvaraju brojne mogućnosti za našu diplomatiju”, smatra američki koordinator za implementaciju sporazuma sa Iranom Stiven Mal.

Međutim, posle velikog koraka u junu i sporazuma Irana i svjetskih sila – poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije – pojedini su zabrinuti zbog, kako smatraju, iranskog otpora u pogledu nekih pitanja.

Iran je od potpisivanja sporazuma osudio američkog novinara Vašington posta, izveo sajber napade na Stejt department, oglušio se o zabranu Ujedinjenih nacija o putovanju i poslao komandandanta iranskih snaga Kuds u Rusiju, izvozio oružje u Siriju i Jemen, a zatim dva puta prekršio zabranu svetske organizacije o testiranju balističkih projektila”, poručio je presedavajući Spoljnopolitičkod odbora američkog Senata Bob Korker.

Pojedini se pitaju da li će sam sporazum imati planirane rezultate.

“Kako možemo da budemo sigurni da nemaju druga postrojenja koja mogu da pokrenu? Iran je pokušavao da sakrije od svijeta svako postrojenje koje je danas pod inspekcijom”, podseća Blaiz Mictal iz Centra za dvostranačku politiku.

Drugi pak smatraju da bi dugoročne ekonomske prednosti ukidanja sankcija, mogle da budu dovoljne da podstaknu Iran da poštuje dogovor.

“Zalažemo se za proces koji će ponovo integrisati Iran na način koji će omogućiti da ta zemlja bude transparetnija u budućnosti i manje spremna da obmanjuje i laže”, ističe Ilan Berman iz Savjeta za američku spoljnu politiku.

Na kraju, svjetske sile i Iran možda će morati da budu angažovani i nakon Dana implementacije, dok ne bude jasno da li Teheran namjerava da dugoročno poštuje sporazum, kaže jedan zvaničnik.

“To je kocka. Ko zna kako će ovo da se završi”, naveo je Stiven Mal.

Ako sporazum bude primijenjen prema planu, to bi moglo dodatno da poboljša povjerenje obje strane, zaključuje Stiven Mal.

XS
SM
MD
LG