Linkovi

Sajber rat SAD i Irana


Internet kafe u Iranu
Internet kafe u Iranu

Prema izveštaju vebsajta „The Intercept“, koji se poziva na tajne dokumente američke vlade koje je obelodanio Edvard Snouden, u pozadini pregovora SAD i Irana besni sajber rat.

U nedavno objavljenom izveštaju navodi se da Iran i Sjedinjene Države jačaju uzajamne sajber napade mada istovremeno vode pregovore koji bi trebalo da obezbede da Iran ne razvije nuklearno oružje i da, za uzvrat, bude oslobodjen medjunarodnih sankcija.

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Država i Irana gotovo svake nedelje vode razgovore kako bi postigli sporazum pre isteka roka krajem marta. Medjutim, iza prizora kolegijalnosti besni sajber rat prema izveštaju vebsajta „The Intercept“, koji se poziva na tajne dokumente američke vlade koje je obelodanio Edvard Snouden.

U izveštaju se navodi dokument američke Nacionalne bezbednosne agencije – NSA, sačinjen pre dve godine, u kojem se poziva na energičniji odgovor Sjedinjenih Država na poboljšanje sposobnosti Irana da vodi sajber rat. U izveštaju se takodje navodi da je Iran naučio od virusa Staksnet (Stuxnet) koji je 2012. ubačen u njegov nuklearni program, navodno od strane američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Taj slučaj je možda pokazao iranskim liderima važnost sposobnosti sajber ratovanja za razliku od skupog, spornog i vrlo smrtonosnog nuklearnog oružja, kaže ekspert za sajber rat Dejvid Stapls sa Gradskog univerziteta u Londonu.

„Iran je sada shvatio da mu je pri ruci znatno snažnije oružje i da ako investira u to može stalno da vrši napade i da vrlo jeftino ostvaruje koristi od takvih aktivnosti.“

Pre godinu dana šef američke Nacionalne bezbednosne agencije admiral Majk Rodžers, rekao je članovima Kongresa da sajber ratovanje neće nestati.

„Sajber aktivnosti će očigledno biti element gotovo svake krize koja će se pojaviti u budućnosti. To je bio slučaj i u prošlosti, a danas vidimo to u Ukrajini, kao što smo videli u Siriji i Gruziji i to sve više postaje norma.“

Postoji i bojazan da bi terorističke grupe uskoro mogle da ovladaju sajber domenom. Kaže Rejčel Brigs sa londonskog Instituta za strateški dijalog.

„Znamo da ekstremisti nastoje da koriste tu tehnologiju na isti način kao što koriste žice i baterije. Za sada, koliko znamo, nisu bili uspešni, ali to je samo pitanje vremena.“

Sajber napadi su jeftini, tajni i mogu da se negiraju, dok istovremeno ostaju nepoznati široj javnosti. To ih čini potencijalno privlačnijim, kako za teroriste tako i za vlade, od konvencionalnog ili nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG