Linkovi

Izrael osudio sporazum svetskih sila sa Iranom


Izraelski premijer Netanjahu nazvao sporazum sa Iranom istorijskom greškom.
Izraelski premijer Netanjahu nazvao sporazum sa Iranom istorijskom greškom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je nazvao dogovor zapada sa Iranom „istorijskom greškom“, a ne istorijskim sporazumom

Sporazum svetskih sila sa Iranom oko nuklearnog programa Teherana izazvao je oštru kritiku Izraela, dok se Saudijska Arabija nije ni oglasila tim povodom.

Te dve yemlje vech dugo strahuju da bi Iran mogao da započne proizvodnju nuklearnog oružja koje bi bilo pretnja njihovim interesima. Iran tvrdi da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku svrhu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je nazvao taj sporazum „istorijskom greškom“, koja svet čini "daleko opasnijim".

Drugi izraelski funkcioner je rekao da se ovim šestomesečnim sporazumom sa Iranom, Teheranu pruža upravo ono što je želeo – odnosno „znatno ublaženje sankcija i očuvanje najznačanijih delova nuklearnog programa te zemlje.“

Lideri Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta su se sastali juče, dok su svetske sile i Iran finalizovali svoj dogovor.

Nijedna od tri zalivske države nije komentarisala o tom sporazumu do večeras.

Medjutim, sunitski arapski lideri u Persijskom zalivu su u prošlosti izražavali zabrinutost povodom, kako je vide, kampanje šiitskog Irana da pospeši sopstveni regionalni uticaj.

Vrhovni verski lider Irana, Ajatola Ali Hamenei, je nazvao ovaj sporazum osnovom za dalji napredak.
XS
SM
MD
LG