Linkovi

Nastavak pregovora sa Iranom 17. marta


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je izjavila da su Iran i šest svetskih sila imali produktivne razgovore u Beču, dok se kreću ka postizanju sveobuhvatnog rešenja.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da će naredna runda razgovora o iranskom nuklearnom programu biti održana 17. marta.

Ešton je izjavila da su Iran i šest svetskih sila imali produktivne razgovore u Beču, dok se kreću ka postizanju sveobuhvatnog rešenja.

„Imali smo tri veoma produktivna dana u Beču tokom kojih smo ustanovili sva pitanja o kojima treba da razgovaramo u cilju postizanja sveobuhvatnog i konačnog rešenja. Treba još mnogo toga da se uradi. To neće biti lako, ali smo ostvarili dobar početak“.

Dve strane pokušavaju da prošire šestomesečni dogovor postignut u novembru, kojim se poziva Iran da prekine svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za delimično ukidanje sankcija.

Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka traže od Irana da pruži dokaze da neće proizvoditi nuklearno oružje. U zamenu za to, Iran traži da sve sankcije koje su pogodile ekonomiju budu ukinute. Iran već duže vreme insistira da je njegov nuklearni program mirnodopski.
XS
SM
MD
LG