Linkovi

Suzavac na ulicama Teherana


Protesti u Teheranu
Protesti u Teheranu

Iranske snage bezbednosti ispaljivale su danas suzavac kako bi rasterale hiljade Iranaca okupljenih u znak podrške ustancima u Tunisu i Egiptu.

Očevici navode da su pripadnici specijalnih snaga iranske policije, mnogi od njih na motorciklima, raspoređeni širom centralnog dela Teherana, kada su opozicione grupe saopštile da će se okupiti uprkos zabrani održavanja skupa. Bezbednosne snage stacionirane izašle su na ulice Teherana i opkolile kuću jednog opozicionog lidera.

Reformistički lideri Mir Hosein Musavi i Mahdi Karubi kažu da su pozvali na okupljanje kako bi pokazali solidarnost sa ustancima kojima su zbačeni autoritarni lideri u Egiptu i Tunisu. Iranske vlasti upozorile su reformiste protiv održavanja skupa, nazvavši tu ideju zaverom da se mobilizuju antivladini protesti i oživi njihov zeleni pokret.

Musavijeva veb stranica, Kaleme, navodi da je iranska policija danas ispred njegove kuće u Teheranu stacionirala nekoliko automobila kako bi sprečila njega i njegovu suprugu da učestvuju na planiranom skupu. Takodje je navedeno da su vlasti prekinule telefonsku liniju u Musavijevoj kući kao i veze na nekoliko njegovih mobilnih telefona.

Mahdi Karubi je takodje tokom proteklih dana stavljen u kućni pritvor u Teheranu. Veb stranica Keleme naziva te poteze iranske vlade znakom 'slabosti i straha'.

Musavi i Karubi predvodili su poslednje velike antivladine proteste u Iranu 2009, kada su mobilisali stotine hiljada gradjana u znak protesta zbog spornog reizbora konzervativnog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, u junu te godine.

Turski predsednik Abdula Gul, koji je u poseti Teheranu, apelovao je na bliskoistočne vlade da slušaju zahteve svojih naroda, mada nije direktno pomenuo Iran.

XS
SM
MD
LG