Linkovi

Keri sa Saudijcima, Hamond u Izraelu


Britanski šef diplomatije Filip Hamond i američki državni sekretar Džon Keri (arhivski snimak)

Visoki američki i britanski zvaničnici, po svemu sudeći, nisu uspeli da ublaže strahovanja Saudijske Arabije i Izraela u pogledu sporazuma sa Iranom

U Vašingtonu, državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa saudijskim kolegom, ministrom inostranih poslova Adelom al Džubeirom, čija vlada je zabrinuta zbog dogovora sa regionalnim rivalom.

Džubeir je posle sastanka sa Kerijem upozorio Iran da ne koristi novac, koji će verovatno zaraditi posle ukidanja ekonomskih sankcija, za finansiranje “avantura u regionu.” “Ukoliko Iran pokuša da izazove probleme, odlučno ćemo mu se suprostaviti”, poručio je saudijski diplomata.

U Jerusalimu, britanski šef diplomatije Filip Hamond i izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneli su različita mišljenja u pogledu sporazuma, uoči razgovora koji su bili zatvoreni za javnost.

Netanjahu je rekao da bi jevrejska država više volela da je Teheran prvo promenio ponašanje pre ukidanja ekonomskih sankcija. Takođe je naglasio da čudi to što se sporazum ne bavi pozivima Teherana da se uništi Izrael.

Hamond je rekao da razume Netanjahuove primedbe u pogledu dogovora i priznao da će međunarodna zajednica, narednih meseci i godina, morati da se pozbavi ponašanjem Irana u regionu, te da Zapad nije naivan u vezi sa tim pitanjem. Britanski diplomata je međutim naglasio da šest svetskih sila ne bi pristale na dogovor, da nisu bile sigurne da postoje snažne mere za efikasan nadzor iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG