Linkovi

Dogovor sa Iranom o ključnim parametrima


Predsednik Obama ispred Bele kuće govori o nuklearnom sporazumu sa Iranom, 2. aprila, 2015.
Predsednik Obama ispred Bele kuće govori o nuklearnom sporazumu sa Iranom, 2. aprila, 2015.

Iran i šest svetskih sila su se dogovorili o „ključnim paramentrima“ za preliminarni sporazum u cilju ograničenja nuklearnog programa Teherana, posle osmodnevnih razgovora u Lozani u Švajcarskoj.

Predsednik Obama je u Vašingtonu izjavio da će ovaj sporazum, ukoliko bude u potpunosti sproveden u delo, blokirati „sve puteve“ Irana ka proizvodnji nukleranog oružja. On je istakao da će Iran biti suočen sa više inspekcija nego bilo koja druga zemlja u svetu, i dodao da će „svet primetiti ukoliko Iran bude kršio sporazum“.

Američki predsednik je takodje ukazao da će Iranu biti ukinute sankcije Sjedinjenih Država i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su, kako je rekao - imale duboki uticaj na iransku ekonomiju.

Na konferenciji za novinare u Švajcarskoj, visoka predstavnica EU, Federika Mogerni, rekla je da će ova „kjučna“ odluka otvoriti put ka postizanju finalnog sporazuma do krajnjeg roka 30. juna.

Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif je izdao isto saopštenje na farsiju, dok je iranski predsednik Hasan Rohani na tviteru saopštio da su “ključni parametri sporazuma“ postignuti. Takodje je navedeno da se sporazumom ograničava iranska nuklearna aktivnost i da će nuklearka u Natanzu biti jedini objekat za obogaćivanje uranijuma u toj zemlji. Takodje je predvidjeno da Evropska unija i Sjeidnjene Države „okončaju“ sve ekonomske sankcije Iranu kada bude utvrdjeno da Teheran postupa u skladu sa sporazumom.

XS
SM
MD
LG