Linkovi

SAD: Iran ozbiljan u pogledu pregovora


Iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif i državni sekretar Džon Keri na razgovorima u Beču
Iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif i državni sekretar Džon Keri na razgovorima u Beču

Bela kuća saopštila je da će državni sekretar Džon Keri proceniti namere Teherana nakon razgovora sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom u Beču

Sjedinjene Države saopštile su da je Iran ozbiljan u pogledu pregovara o svom nuklearnom programu, ali da tek treba da dokaže da ga razvija u mirovne svrhe.

Bela kuća saopštila je da će državni sekretar Džon Keri proceniti namere Teherana nakon razgovora sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom, ove nedelje u Beču, te da će zatim savetovati predsednika Baraka Obamu o daljem toku pregovora.

Naredne nedelje ističe rok za postizanje dugoročnog dogovora o iranskom nuklearnom programu, dok ističe prevremeni sporazum koji je predviđao da Iran umanji određene aspekte nuklearnog razvoja u zamenu za ublažavanje sankcija. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da je Iran ispunio obaveze predviđene privremenim sporazumom.

Državni sekretar saopštio je diplomatama u američkoj ambasadi u Beču da je sa Zarifom prethodna dva dana vodio veoma teške pregovore.

Visoki funkcioner Stejt departmenta je rekao da je svrha sastanka u Beču, „da se vidi da li je napredak moguć“ i da je Keri želeo da održi sveobuhvatne razgovore kako bi utvrdio koliko je Iran voljan da „napravi ključni izbor koji mora da napravi“.

XS
SM
MD
LG