Linkovi

Iran: Veći pristup inspektorima UN


Šef Međunarodne agencija za atomsku energiju Jukija Amano na aerodromu u Beču
Šef Međunarodne agencija za atomsku energiju Jukija Amano na aerodromu u Beču

Portparol Iranske organizacije za atomsku energiju rekao je da je Teheran spreman da dozvoli pristup novom nuklearnom reaktoru pre naredne runde razgovora sa IAEA

Dan nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), iranski zvaničnici saopštili su da bi inspektorima Ujedinjenih nacija narednih nedelja mogao da bude omogućen pristup novom iranskom nuklearnom reaktoru.

Portparol Iranske organizacije za atomsku energiju, Behruz Kamalvandi, rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Teheran spreman da dozvoli pristup reaktoru Arak prije naredne runde razgovora sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, planirane za 11. decembar.

Kamalvandi je dodao da detalji inspekcije tek treba da budu utvrđeni. Iran i međunarodna agencija potpisali su juče sporazum koji predviđa proširenu inspekciju iranskih nuklearnih postrojenja. Šef agencije Jukija Amano je po povratku iz iranske prijestonice ocijenio da je riječ o dobrom početku.

"Saglasili smo se da dalje sarađujemo u pogledu kontrola koje će sprovoditi agencija, kako bi se riješila prošla i sadašnja sporna pitanja."

Amano je poručio da Iran i dalje treba da razriješi nedoumice u pogledu svog navodnog programa za nuklearno naoružanje, iako se to pitanje ne pominje direktno u sporazumu.

Visoki iranski zvaničnici u međuvremenu pozdravljaju napredak postignut tokom najnovijih pregovora sa zapadnim silama. Šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif je tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji bio optimističan u pogledu razgovora u Ženevi.

"Svi su smatrali da je postignut zanačajan napredak. Takođe su vjerovali da je postojala osnova za dostizanje uzajamnog povjerenja i rješenja, što je stvarno bio slučaj. Ja i dalje vjerujem da je postignut prilično dobar napredak. Na primjer, da je trebalo da bude 90 odsto, mi bismo postigli 70 do 75.”

Zarif je naglasio da dogovor nije postignut zbog podjela među članicama grupe P5 plus jedan, koja obuhava Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku, Kinu, Rusiju i Njemačku. Američki državni sekretar Džon Keri juče je međutim rekao da su zapadne sile imale jedinstven stav, te da Iran nije bio spreman da prihvati sporazum. Pregovori se nastavljaju naredne nedelje.
XS
SM
MD
LG