Linkovi

Nastavljeni “ozbiljni razgovori” sa Iranom


Pregovori svetskih sila i Irana se nastavljaju
Pregovori svetskih sila i Irana se nastavljaju

Mnogi posmatrači smatraju da je dvodnevni sastanak u Ženevi dobra prilika da se reši dugogodišnja konfrontacija oko iranskih nuklearnih ambicija.

Diplomate šest svetskih sila i Irana nastavljaju danas razgovore o rešavanju desetogodišnjeg spora vezanog za iranski nuklearni program. Obe strane pohvalno su se izrazile o prvom danu pregovora u Ženevi.

Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif predstavio je tehničke detalje novog plana sa ciljem da uveri međunarodnu zajednicu da je svrha iranskog nuklearnog programa isključivo mirnodopska. Teheran nastoji da se ukinu sankcije međunarodne zajedince zavedene zbog odbijanja da se odrekne svog pograma za obogaćivanje uranijuma.

Iranska državna agencija IRNA citira današnju izjavu zamenika šefa iranske diplomatije Abasa Aragčija da iranski plan treba da se ostvaruje u fazama i da obuhvata nenajavljene inspekcije eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Na ženevskim razgovorima, pored Irana učestvuju SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka. Mnogi posmatrači smatraju da je dvodnevni sastanak u Ženevi, prvi otkako je za iranskog predsednika izabran Hasan Ruhani, dobra prilika da se reši dugogodišnja konfrontacija oko iranskih nuklearnih ambicija.
XS
SM
MD
LG