Linkovi

Dogovor o nastavku pregovora sa Iranom


Sastanak Irana i svetskih sila u Kazahstanu
Sastanak Irana i svetskih sila u Kazahstanu

Najviši iranski pregovorač izjavio da je najnoviji predlog takozvane grupe P 5 plus 1, daleko „realističniji“

Nakon dvodnevnih „pozitivnih“ pregovora, koji nisu doveli do značajnijeg pomaka, Iran i svetske sile su se složili da nastave pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Najviši iranski pregovorač, Said Džalili, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Almatiju, u Kazahstanu da je najnoviji predlog takozvane grupe P5 plus 1 , daleko „realističniji“ od ranijih nastojanja.

Ta grupa – čije su članice Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka – iskoristila je najnovije diskusije da ponudi Iranu ublaženje sankcija, ukoliko pristane da obustavi neke od svojih nuklearnih aktivnosti vezanih za obogaćivanje uranijuma.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da se pomenuta grupa nada da iranski pregovarači „pozitivno gledaju“ na novi predlog.
Ona je ukazala da taj plan ima za cilj „izgradnju izvesne doze poverenja“ i omogući dvema stranama da ostvare napredak.

Zemlje koje učestvuju u pregovorima planiraju da narednog meseca u Istambulu, održe razgovore na nivou eksperata, nakon čega bi, početkom aprila u Almatiju, usledila još jedna runda sastanaka glavnih pregovarača.
XS
SM
MD
LG