Linkovi

Svetske sile apeluju na Iran


Predstavnik Evropske unije, Majkl Man, navodi da je šest svetskih sila počelo razgovore sa Iranom u Moskvi

Predstavnik Evropske unije, Majkl Man, navodi da je šest svetskih sila počelo razgovore sa Iranom u Moskvi apelom da se iranska strana „ozbiljno angažuje“ u ponudi da se reši zabrinutost medjunarodne zajednice povodom iranskog nuklearnog programa.

U telefonskom razgovoru za Glas Amerike iz Moskve, Man je rekao da se pet stalnih čanica Saveta bezbednosti i Nemačka nadaju da će Iran konačno pregovarati o predlozima iznetim u prethodnoj rundi razgovora u Bagdadu prošlog meseca. Visoka predstavnica Evropske unije za inostranu politiku Ketrin Ešton predstavlja svetske sile na ovim pregovorima, nastavljenim danas u Moskvi. Dve strane su postigle tek neznatni napredak od aprilskog sastanka kojim je okončan 15-mesečni prekid u pregovorima.

Svetske sile vrše pritisak na Iran da prestane da obogaćuje uranijum do čistoće od 20 odsto, što je nivo za koji neki smatraju da je vrlo blizu uranijumu potrebnom za proizvodnju nuklearnog oružja. Šestočlana grupa takodje apeluje na Iran da ukloni zalihe visoko obogaćenog uranijuma sa svoje teritorije i zatvori podzemni objekat u Fordou koji proizvodi taj materijal.

U zamenu, svetske sile nude Iranu nuklearno gorivo za reaktor za medicinska istraživanja i preko potrebne rezervne delove za avioindustriju. Iranski lideri su u prošlosti odbacivali takve ponude kao nedovoljne.
XS
SM
MD
LG