Linkovi

Zastali pregovori IAEA i Irana


Iranski izaslanik pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Ali Asgar Soltanije
Iranski izaslanik pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Ali Asgar Soltanije

Predstavnici agencije za atomsku energiju i Irana nisu postigli napredak u pregovorima o obezbedjenju pristupa iranskom vojnom postrojenju

Glavni inspektor Agencije, Herman Nakerts, rekao je novinarima u Beču da su razgovori bili "razočaravajući" i da nije ostvaren nikakav napredak. On je dodao da iranski izaslanik Ali Asgar Soltanije i zvaničnici agencije nisu odredili datum za drugi sastanak. Nova runda razgovora sa Iranom započela je u nastojanju da se postigne dogovor koji bi omogućio agenciji da nastavi svoju istragu zbog sumnji da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Agencija za atomsku energiju je želela da dobije pristup iranskoj vojnoj bazi Parčin gde veruje da se sprovodi razvoj atomskog oružja, što Iran poriče. Obe strane navode da je u ranijim razgovorima o istom pitanju ove godine ostvaren napredak, uprkos neslaganjima.

U medjuvremenu, kineski predsednik Hu Djinatao se u Pekingu sastao sa svojim iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom. Kineski mediji prenose da je kineski predsednik apelovao na iranskog lidera da zauzme fleksibilan i pragmatičan pristup u razgovorima sa medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.
XS
SM
MD
LG