Linkovi

Iran podnosi svoj plan za nuklearne pregovore


Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton u Ženevi, 15. oktobar 2013.
Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton u Ženevi, 15. oktobar 2013.

Na sastanku u Ženevi, Iran izlaže plan za prve pregovore o spornom nuklearnom programu otkako je izabran novi iranski predsednik Hasan Rohani.

SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka očekuju da Teheran dokaže da ne poseduje program za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran sa svoje strane traži ukidanje međunarodnih sankcija zavedenih zbog odbijanja Teherana da ukine program za obogaćivanje uranijuma.

Majkl Man, portparol šefa evropske diplomatije, Ketrin Ešton, saopštio je danas da su započeli razgovori, ali da ne raspolaže sa detaljima iranskog plana, dodavši da Grupa 5 plus 1 očekuje da će taj plan ublažiti strahovanja velikih sila.

Man je takođe rekao da je Grupa 5 plus 1 već izložila svoj predlog na sastanku održanom uoči ženevskih razgovora.

“Smatramo da je iranska strana ta koja ne ispunjava svoje međunarodne obaveze. Postoje rezolucije Saveta bezbednosti kao i Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom nuklearnom programu. Stoga, smatramo da je mera za jačanje poverenja već na pregovaračkom stolu i da bi Iran mogao da je prihvati. Lopta je i dalje na njihovoj strani,” rekao je portparol Ketrin Ešton.

Ešton je, inače, izrazila oprezni optimizam u vezi sa dvodnevnim razgovorima u Ženevi.

Iranski predsednik Hasan Rohani obećao je da će predvoditi diplomatska nastojanja za ublažavanje režima međunarodnih sankcija, dok zvaničnici Grupe 5 plus 1 ističu da Iran prethodno treba da dokaže svoju iskrenost preduzimanjem konkretnih koraka.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua upozorio je svetske sile da ne sklapaju delimičan sporazum sa Iranom, ističući da bi morale da isključe svaki dogovor koji bi, kako je rečeno, omogućio “Iranu da proizvodi nuklearno oružje".
XS
SM
MD
LG