Linkovi

Moguć dogovor u Ženevi?


Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif (drugi zdesna) dolazi na današnje razgovore u Ženevi o iranskom nuklearnom programu
Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif (drugi zdesna) dolazi na današnje razgovore u Ženevi o iranskom nuklearnom programu

Američki državni sekretar Džon Keri otputovao je u Ženevu u jeku nagoveštaja o napretku na pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da je Keri otputovao u Ženevu "kako bi pomogao u sužavanju razlika i primicanja sporazumu."

Iran i šest svetskih sila u petak su ušli su u ključni, treći dan pregovora u Ženevi, u kojima nastoje da postignu sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija.

Posle jučerašnjih razgovora diplomate obe strane izvestile su o izvesnom napretku ali ui upozorile da neke suštinske razlike još postoje. Kako izgleda, dve strane još nisu mogle da se slože u pogledu nivoa do kojeg bi Iranu bilo dozvoljeno da obogaćuje uranijum kao ni koliko daleko bi se išlo u ublažavanju sankcija.

Glavni pregovarači, iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, više puta su razgovarali o tome od srede.

Citirajući zamenika iranskog ministra inostranih poslova Abasa Aragčija, datu u Ženevi, iranska zvanična novinska agencija IRNA ponovila je insistiranje Irana da zadrži pravo na obogaćivanje uranijuma, koje vodi do proizvodnje goriva za nuklearne reaktore ali i materijala za nukelarno oružje.

Teheran tvrdi da nema nameru da proizvede takvo oružje pa je ponudio delimičnu suspenziju svog nuklearnog programa i pristao na strožije međunarodne inspekcije ako zapadne zemlje ublaže nametnute sankcije koje teško pogađaju iransku privredu.
XS
SM
MD
LG