Linkovi

Počeli razgovori o iranskom nuklearnom programu


Visoka predstavnica Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Ešton sa Saidom Džalilijem, vodećim iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja, Ženeva, 6. decembar, 2010.

Najviši iranski nuklearni pregovarač Said Džalili je danas u Ženevi počeo razgovore sa visokom predstavnicom Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Ešton, o kontroverznom nuklearnom programu Teherana.

Ketrin Ešton predvodi današnje razgovore sa Saidom Džalilijem i visokim diplomatama iz Sjedinjenih Država Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke.

To je prvi put u više od godinu dana da su se pregovarači sastali radi razgovora po tom pitanju. Očekivanja nisu na visokom nivou i eksperti navode da je najveća nada u tome da će ovi pregovori dovesti do novih razgovora.

U medjuvremenu, šef iranske agencije za nuklearnu bezbednost, Ali Akbar Salehi, juče je rekao da je njegova zemlja „dovoljna sama sebi“ u čitavom ciklusu proizvodnje nuklearnog goriva, pošto je proizvela prvu količinu koncentrisanog uranijuma poznatog kao „žuti kolač“.

Salehi je to izjavio na iranskoj državnoj televiziji, ali nije rekao koliko je žutog kolača proizvedeno do sada.

XS
SM
MD
LG