Linkovi

Inspektori: Neuspešna poseta Iranu


Iranski nuklearni pogon
Iranski nuklearni pogon

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju kažu da poseta Iranu koja je trebalo da im omogući pristup glavnim nuklearnim pogonima i fizičarima, nije bila uspešna, dok vrhovni lider Islamske republike upozorava da nikakve prepreke neće zaustaviti nuklearni program njegove zemlje.

Šef agencije Ujedinjenih nacija Jukija Amano, danas je izjavio da je Iran odbacio zahtev za inspekciju vojnog kompleksa Parčin nedaleko od Teherana, gde se pretpostavlja da je smešten tajni podzemni nuklearni pogon. On je rekao i da je Teheran odbio da dozvoli njegovom timu da razgovara sa fizičarima ili vodi suštinske razgovore o iranskom nuklearnom razvoju.

Vrhovni lider, ajatola Hamenej, prkosno je uzvratio da će se iranski nuklearni program nastaviti uprkos „pritiscima, sankcijama i atentatima“, naglasivši da njegova zemlja ne razvija nuklearno oružje.

Glavni inspektor Herman Nakerts je danas rekao da su razgovori bili „razočaravajući“. On je objasnio da su inspektori došli u najnoviju posetu – kao i prethodnu, neodlučnu, prošlog meseca – „u konstruktivnom duhu“, ali da nisu mogli da pronađu put napred. Nakerts je dodao da će naredni koraci agencije biti određeni posle podnošenja izveštaja šefu i Upravnom odboru agencije, koji treba da se sastane početkom idućeg meseca.

Francuska je danas osudila iransku odluku da ne dozvoli inspektorima potpuni pristup nuklearnim objektima, kao još jednu „propuštenu priliku“, koja bi mogla da smanji šanse za obnavljanje širih razgovora Teherana i svetskih sila. Izrael i Sjedinjene Države nisu isključile upotrebu vojne sile za sprečavanje Irana da se domogne nuklearnog oružja.

Teheran preti da će i sam preduzeti vojnu akciju ako zaključi da su ugroženi iranski nacionalni interesi. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov, danas je upozorio Izrael da bi napad na Iran bio „katastrofalan“ i umanjio značaj neuspeha najnovije misije Međunarodne agencije u Teheranu, rekavši da i dalje postoje šanse za nove razgovore.

XS
SM
MD
LG