Linkovi

Bez napretka u razgovorima sa Iranom


Iranski glavni nuklearni pregovara; Saed Džalili dolazi na razgovore sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton .
Iranski glavni nuklearni pregovara; Saed Džalili dolazi na razgovore sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton .

Predstavnici Irana i šest svetskih sila bez rezultata su završili svoj prvi sastanak u Turskoj o kontroverznom iranskom nuklearnom programu.

Pregovarači su razgovarali dva sata danas, u Istanbulu. Agencija Rojters izveštava da Iran nije dao nikakav nagoveštaj da je spreman na ustupke.

U razgovorima, planiranim da traju danas i sutra, učestvuje pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija plus Nemačka, takozvana grupa 5+1.

Iranski funkcioneri kažu da su razgovori počeli u "pozitivnoj atmosferi".

Iranski državni mediji navode izjavu iranskog funkcionera za komunikacije, Abolfazija Zorevanda, koji je rekao da nuklearna prava njegove zemlje "nisu bila predmet debate".

Predstavnik američkog Državnog sekretarijata, Mark Toner, rekao je juče da Sjedinjene Države ne očekuju nikakve "velike prodore" u Istanbulu. Ali on je rekao da su američki pregovarači spremni da razgovaraju o novoj verziji predloga za razmenu nuklearnog goriva koja odražava iranski napredak u obogaćivanju uranijuma posle 2009. godine

Današnji razgovori u Istanbulu, o iranskom nuklearnom programu, predstavljli su nastavak razgovora o istoj temi, vođenih prošlog meseca u Ženevi. Gledišta analitičara o mogućem ishodu najnovije runde kreću se od pesimističnih do oprezno optimističnih.

Kada su funkcioneri grupe 5+1 - koju sačinjavaju Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija i Kina plus Nemačka - seli danas za isti sto sa predstavnicima Irana, njihova očekivanja bila su ista kao pre, da će Iran biti potpuno iskren o svom nuklearnom programu, uključujući obogaćivanje uranijuma i moguć razvoj nuklearnog oružja. Ovo drugo, ako je istina, predstavljalo bi kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, koji je Iran potpisao 1972. godine.

Sa iranske strane, poruka je bila jasna, kako je to rekao iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, u govoru održanom 19. januara.

"Što se tiče iranske nacije, iransko nuklearno pitanje je završeno. Sedite i sarađujte sa nuklearnim Iranom", rekao je tada Ahmadinedžad.

Duboka razmimoilaženja dve strane guše optimizam da bi razgovori u Istanbulu mogli da dovedu do značajnijeg napretka. Jedan od analitičara koji dele to gledište je predsednik organizacije Plaušers fand, Džozef Sirinsioni.

"Mislim da su izgledi za razgovore još pesimistični. Nema znakova da Iran veruje grupi 5+1, niti da je spreman na ustupke koji bi omogućili kompromis", kaže Sirinsioni.

Ali nuklearni analitičar Majkl Eleman, iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, kaže da posle četiri runde sankcija Ujedinjenih nacija i pretnji novim sankcijama, Iran ima dobar razlog za premošćavanje jaza.

"Činjenica da razgovaraju i da nastavljaju taj proces je ohrabrujuća. Pitanje je koliki napredak bi bio dovoljan da spreči dalje mere, koje će drugi neminovno tražiti. Ali mislim da je ovo dobar korak i da ne bismo smeli previše da očekujemo već da se nadamo najboljem", kaže Majkl Eleman.

U novije vreme, Iran je vodio razgovore i pristao da ih vodi i ubuduće. Analitičar u Institutu za Bliski istok, Aleks Vatanka, kaže da će posle razgovora u Istanbulu Iran morati da održi taj proces u životu ili da se suoči sa posledicama.

"Dakle, možemo da očekujemo saopštenje možda o novim razgovorima. To bi bio napredak. S druge strane, mogli bismo da vidimo i kolaps, a onda i ideju o novim sankcijama, najverovatnije ovog leta", kaže Vatanka.

Međutim, Džozef Sirinsioni i drugi kritičari kažu da Iran jednostavno iskorišćava ove razgovore za odugovlačenje dok nastavlja sa svojim nuklearnim programom, a možda i sa razvojem nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG