Linkovi

Iran: Nema novih pregovora o nuklearnom sporazumu


Iranski šef diplomatije Džavad Zarif
Iranski šef diplomatije Džavad Zarif

Iran je upozorio Vašington da Teheran i ostale velike sile neće ponovo pregovarati o nuklearnom sporazumu.

MInistarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da neće prihvatiti nikakve promene u sporazumu, ni sada niti ubuduće, i da neće preduzimati ništa van okvira tog dogovora.

Šef diplomatije Džavad Zarif napisao je na Tviteru da je najava Donalda Trampa o spremnosti da uvede nove sankcije Iranu “očajnički pokušaj da se obezvredi čvrst multilateralni dogovor”.

Tramp je, ipak, odlučio da nove sankcije Iranu ne budu uvedene odmah, već je Kongresu i evorpskim saveznicima dao 120 dana da otklone nedostatke u nuklearnom sporazumu sa Iranom – odnosno da se Teheran obaveže da nikada neće razvijati nuklearno oružje i da momentalno dozvoli pristup međunarodnim inspektorima.

Ako se ne postigne takav dogovor, SAD neće ponovo odlagati sankcije da bi ostajale u nuklearnom sporazumu. I ako u bilo kom trenutku procenim da takav dogovor neće biti postignut, povlačim se iz sporazuma”, saopštio je Donald Tramp.

Po zakonu, američka adminsitracija mora izvestiti Kongres o tome da li Iran poštuje dogovor iz 2015. o nuklearnom programu. Tramp je u oktobru odbio da sertifikuje sporazum, rekavši da se Teheran nije ponašao u duhu sporazuma, ali se uzdržao od momentalnog ponovnog uvođenja sankcija Iranskoj centralnoj banci i energetskom sektoru.

XS
SM
MD
LG