Linkovi

Iran: Tanker pogođen sa dve rakete u blizini obale Saudijske Arabije


Arhiva - Tanker prolazi kroz Hormoški moreuz, 21. decembra 2018.

Dve rakete pogodile su iranski naftni tanker koji je plovio Crvenim morem pokraj obale Saudijske Arabije u petak, saopštili su iranski zvaničnici, što je poslednji u nizu incidenata u regionu tokom pojačanih tenzija poslednjih meseci između Teherana i SAD.

Iz Saudijske Arabije nema reakcija na vest o napadu, a saudijski zvaničnici ne odgovaraju na zahteve za komentar.

Iranska državna televizija javila je da je eksplozija oštetila dva skladištena tanka na brodu čije ime nije saopšteno i izazvala izlivanje nafte u Crveno more u blizni saudijske luke Džidah.

Državna iranska agencija IRNA, citirajući nacionalnu iransku tankersku kompaniju, identifikovala je pogođeno plovilo kao Sabiti. Brod je poslednji put uključio svoje uređaje za praćenje u avgustu u blizini iranskog lučkog grada Bandar Abas.

Američka Peta flota 5th Fleet 'obaveštena'

Poručnik Pit Pagano, portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok, rekao je da su "obavešteni o izveštajima o ovom incidentu", ali je odbio da dalje komentariše.

Izveštaj o napadu stigao je nakon što su SAD optuživale tokom poslednjih meseci Iran za napade na tankere u blizini Hormoškog moreuza, na ulazu u Persijski zaliv, što je Teheran negirao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG