Linkovi

Iran: Pobeda umerenog kandidata


Hasan Rohani maše pristalicama na skupu uoči predsedničkih izbora u Iranu
Hasan Rohani maše pristalicama na skupu uoči predsedničkih izbora u Iranu

Hasan Rohani, koga su podržali reformisti, dobio je gotovo 19 miliona od blizu 37 miliona prebrojanih glasova i tako osvojio nešto više od 50 odsto potrebnih za pobedu

Umereni sveštenik Hasan Rohani pobedio je na predsedničkim izborima u Iranu, objavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

Rohani, koga su podržali reformisti, dobio je gotovo 19 miliona od blizu 37 miliona prebrojanih glasova i tako osvojio nešto više od 50 odsto potrebnih za pobjedu.

Na drugom mjestu je konzervativni gradonačelnik Teherana Mohamed Bager Kalibaf koji je osvojio tek nešto više od 16 odsto glasova. Pravo glasa imalo je oko 50 miliona Iranaca, dok je odziv bio iznad 70 odsto.

Sjedinjene Države čestitale su iranskom narodu na učešću u izborima, dok je portparol Bijele kuće Džej Karni rekao da Obamina administracija poštuje ishod glasanja. U Karnijevom saopštenju se međutim navodi da su izbori održani u svijetlu prepreka i ograničenja koje je postavila vlada, uključujući i nedostatak transparentnosti, cenzuru medija i zastrašujuću bezbjednosnu atmosferu.

Karni je naglasio da se SAD nadaju da će iranska vlada poštovati volju naroda i napraviti izbor koji će donijeti bolju budućnost za građane. Ponovio je američku spremnost da u direktnom kontaktu sa Iranom postigne diplomatsko rešenje u pogledu iranskog nuklearnog programa.

Rohani će naslijediti predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada kojem je ustavom bilo zabranjeno da se kandiduje za treći mandat. Većina od šestorice kandidata smatrala su se konzervativcima odanim vrhovnom vođi Ajatoli Ali Hameneiju, koji bi 3 .avgusta trebalo da ratifikuje rezultate izbora.

Hasan Rohani je bio pregovarač za iranska nuklearna pitanja izmedju 1997. i 2005. godine, dok je predsjednik Irana bio Mohamad Hatami.
XS
SM
MD
LG