Linkovi

Apel novog iranskog predsednika


Novoizabrani iranski predsednik Hasan Rohani
Novoizabrani iranski predsednik Hasan Rohani

Hasan Rohani danas je rekao da mu je „duboko“ potrebna pomoć naroda na putu ka očuvanju nacionalnog ponosa i nacionalnih interesa

Iranski novoizabrani predsednik Hasan Rohani poziva građane da ostanu „predani poštovanju zakona“ da bi se u zemlji uspostavili mir i stabilnst. U svom prvom govoru koji je prenosila televizija posle izbora u petak, umereni sveštenik je danas rekao da mu je „duboko“ potrebna pomoć naroda na putu ka očuvanju nacionalnog ponosa i nacionalnih interesa.

Mnogi analitičari smatraju da je neočekivana Rohanijeva pobeda rezultat narodnog odbacivanja konzervativnih i tvrdokornih predsedničkih kandidata. Bivši glavni pregovarač na pregovorima o nuklearnom programu i reformistički favorit, dobio je više od 50 odsto glasova, odnosno blizu 19 miliona od gotovo 37 miliona prebrojanih glasova. Njegov najbliži takmac od pet preostalih kandidata, bio je gradonačelnik Teherana Muhamed Bager Kalibaf, koji je dobio oko 16 odsto glasova.

Izlaznost je bila veća od 70 odsto. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je čestitao Rohaniju i ohrabrio iranske vlasti i novoizabranog predsednika da počnu da igraju „konstruktivnu ulogu“ u regionalnim i međunarodnim poslovima.

Obamina administracija je saopštila da poštuje glas iranskog naroda i čestita mu na učešću u političkom procesu. Ipak, u saopštenju portparola Bele kuće Džeja Karnija, ističe se da su se iranski izbori održali uprkos „vladinim preprekama i ograničenjimja, uključujući pomanjkanje transparentnosti, cenzuru medija i atmosferu zastrašivanja“.
XS
SM
MD
LG