Linkovi

Sporazum sa Iranom - naredni koraci


Slavlje na ulicama Teherana nakon postizanja sporazuma sa svetskim silama
Slavlje na ulicama Teherana nakon postizanja sporazuma sa svetskim silama

Stručnjaci sada analiziraju dokument na 150 stranica, koji su potpisali Irana i šest svetskih sila, na čelu sa SAD.

Svetske sile treba da preduzmu nekoliko koraka, kako bi ispunili ono što je dogovoreno u sklopu nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutog na kraju višegodišnjih pregovora.

Posle osamnaest dana u Beču usledili su osmesi i čestitke povodom postignutog istorijskog dogovora između šest sila i Irana. Na ulicama Teherana takođe slavlje...

A evo šta treba da se dogodi da bi i ostatak sveta slavio: Pre svega, američki Kongres treba u roku 60 dana da potvrdi sporazum, koji Republikanci ne podržavaju.

Sporazum ojačava Iran, dok je svet manje bezbedan, jer se otvara put da Teheran dođe do bombe”, smatra republikanski kongresmen Ron Desantis.

I pojedine istaknute demokrate se protive sporazumu. Međutim, predsednik Obama može da stavi veto na bilo koji zakon, kojim se odbacuje sporazum. Ironijom slučaja, slične stvari se odvija u Iranu, kaže Robert Ajnohorn, ekspert u Institutu Brukings.

“Siguran sam da će tvrdokorni elementi u Iranu biti protiv dogovora, tako da će Vrhovni vođa morati da ih prevalada i započne implementaciju”.

Međunarodne sankcije, uvedene da bi se sprečio napredak iranskog nuklearnog programa obogaljile su ekonomiju zemlje, izvoz nafte je prepolovljen.

Međutim, čim je u utorak postignut sporazum, diplomate u Ujedinjenim nacijama krenule su sa izradom rezolucije o ukidanju sankcija. Očekuje se da će glasanje u Savetu bezbednosti biti obavljeno u sredu, dok bi njene odredbe stupile na snagu krajem ove godine.

Postignut sporazum sa Iranom predviđa povratak režima sankcija ukoliko se Teheran ne bude držao dogovorenog. Ali ako se bude pridržavao svojih obaveza, šest zemalja koje su pregovarale u Beču, ukinuće neke sankcije, čime bi se odmrzle milijarde iranskih dolara.

Mislim da će Evropska unija pristati da sankcije podiže ubrzano, a Obama može predsedničkim dekretom da ukine sankcije. Sve to umanjuje činjenicu da je sporazum složen i da će implementacija biti teška čak i uz najbolju volju obe strane”, kaže Džejms Akton iz Karnegijeve zadužbine.

Sporazum predviđa da postojeći embargo na uvoz oružja traje još pet godina, a embargo na balističke rakete osam, uz mogućnost da bude ukinut ranije, ali pod izvesnim uslovima.

“Tako da kada važnost sporazuma istekne, odnosno gledano dugoročno više neće postojati nikakve restrikcije na ponašanje Irana, što za iransku stranu nije uopšte loše kao dogovor”, ističe Robert Satlof iz Vašingtonskog instituta za Bliski istok.

Pravo Irana da poseduje i pribavlja uranijum je znatno smanjena. U međuvremenu, inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja biće pojačane tokom narednih meseci.

XS
SM
MD
LG