Linkovi

Još jedan potpis do slobode


Masud Šafiei, advokat američkih državljana zatvorenih u Iranu
Masud Šafiei, advokat američkih državljana zatvorenih u Iranu

Advokat dvojice Amerikanaca koji se nalaze u zatvoru u Iranu kaže da mu je neophodan potpis još samo jednog sudije kako bi njegovi klijenti bili pušteni na slobodu.

Masud Šafiei izjavio je da se nada da će iransko pravosuđe omogućiti da uz kauciju od milion dolara dvojica ljudi budu oslobođeni.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi je na današnjoj konferenciji za medije rekao da bi oslobađanje Džoša Fetala i Šejna Bauera bio gest islamske samilosti, ali i pozvao SAD da oslobode iranske državljane koji se nalaze u američkim zatvorima.

Prošlog meseca Bauer i Fetal su osuđeni na osam godina zatvora zbog špijuniranja i ilegalnog ulaska u zemlju. Oni su uhapšeni 31. jula 2009. zajedno sa Sarom Šurd, takođe Amerikankom, koja je prošle godine oslobođena uz kauciju od 500 hiljada dolara, i vratila se u SAD.

Sve troje su od početka tvrdili da su nevini i da su pešačili po planinama na severu Iraka u sklopu svog odmora. Kako su rekli, čak i da su prešli preko neobeležene granice - to je bilo nenamerno.

XS
SM
MD
LG